czwartek, 28 kwietnia 2016

Malinowa pychotka

Malinowa pychotka 


Składniki ciasto  : ( blaszka 28 cm x 34 cm )
  • 3 szklanki mąki,
  • 200g miękkiego masła,
  • 6 żółtek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru pudru .

 Przygotowanie :

Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i cukier puder. Wrzuć pokrojone masło oraz wlej żółtka. Wyrób energicznie jednolite ciasto. Ciasto podziel na dwie równe części. Rozwałkuj pierwszą część  i ułóż w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotuj bezę. 

 Składniki beza :
  • 6 białek,
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru,
  • odrobinę soli,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • płatki migdałów do posypania.
 Odlej do miski 3 białka i wsyp sól. Ubij na sztywno. Odmierz połowę cukru pudru i wsyp partiami do ubitego białka nie przerywając miksowania. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i posyp składniki. 

Na ciasto  ułóż bezę. Posyp płatkami migdałów. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudź.

Przygotuj drugą cześć z ciasta. Postępuj tak samo jak przy pierwszej części. 


Składniki masa :
  •  600ml-700ml śmietanki 30%,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 400g mrożonych malin,
  • 1 opakowanie galaretki malinowej.
  Przygotowanie masy :

Żelatynę rozpuść w  1/2 szklance gorącej wody. Śmietankę wraz z cukrem pudrem ubij na sztywno. Nie przerywając miksowania wolnym strumieniem wlej żelatynę. 

Galaretkę rozpuść w 1/2 szklance gorącej wody.  Maliny zblenduj na gładką masę. Połącz z galaretką. 

Na pierwszy blat wcześniej przygotowanego ciasta rozsmaruj pół porcji śmietany. Następnie wylej tężejącą masę malinową i rozsmaruj drugą cześć śmietany. Ułóż drugi blat ciasta z bezą. Całość włóż do lodówki na minimum 3-4 godziny.







 


7 komentarzy:

  1. Wygląda naprawdę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ciasto i na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada super, mam pytanie czy swieze maliny nie moga byc??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście w sezonie letnim jak najbardziej maliny mogą być świeże. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Mmm, coś cudownego! Idealny letni deser :)

    OdpowiedzUsuń
  5. malinowa pychotka idealna na najbliższą, majową niedzielę! :)

    OdpowiedzUsuń

Print