poniedziałek, 16 marca 2015

Knedle z musem jabłkowym

Knedle z musem jabłkowym


Składniki ciasto:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 szklanka mąki pszennej ,
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko.
  Przygotowanie ciasta :

Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków stopniowo dodawaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec wbij jajko i dokładnie wyrabiaj ciasto. 


Składniki mus :
  • 4 jabłka, 
  • 1 łyżka masła, 
  • sok z 1/2 cytryny,
  • cukier ( ewentualnie ). 
 Przygotowanie musu :
  
 Jabłka pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny. W rondelku rozpuść mało i wrzuć pokrojone  jabłka. Duś 15 minut co jakiś czas mieszając.Ewentualnie wsyp cukier do smaku.  

Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku, aż kluski wypłyną na wierzch. 

 

4 komentarze:

Print