niedziela, 29 stycznia 2012

Zabielany barszczyk czerwony

Zabielany barszczyk czerwony 
na rosole drobiowym



Składniki : 1 udko z kurczaka, 1 skrzydełko z kurczaka, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 3-4 buraki, 1/2 cytryny,sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, 3-4 łyżki zakwasu buraczanego, koperek.

Przygotowanie : Do garnka wrzucić udko oraz skrzydełko z kurczaka, marchewkę i pietruszka starta na tarce na grubych oczkach oraz cebulę, liść laurowy  i ziele angielskie. Wszystko razem zagotować tak aby powstał bulion drobiowy. Do bulionu dodać buraki starte na tarce na grubych oczkach lub pokrojone w plasterki, czosnek ,cała wiązkę koperku oraz zakwas buraczany . Wszystko razem dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok 20-30minut. Dodać wyciśnięty sok z cytryny. Doprawić pieprzem , solą oraz dodać śmietankę. 
Zupkę podawać z ziemniakami.

1 komentarz:

Print