poniedziałek, 30 stycznia 2012

Wieprzowinka w sosie własnym

Wieprzowinka w sosie własnym

Składniki: 5-6 plastrów schabu bez kości,  1 cebula, liście laurowe, olej, mąka, sól, pieprz, suszona papryka , suszone chilli, 1 łyżeczka imbiru, śmietana 2 łyżki.

Przygotowanie: Cebulkę obieramy , kroimy w plasterki i szklimy na oleju i przekładamy do rondla. Mięso obtaczamy w mące i podsmażamy na tym samej patelni co cebulę. 
Przekładamy mięsko do rondla z cebulką. Szklankę wody wylewamy na patelnie, zbierając smak pozostawiony po mięsku.  Wlewamy wodę do rondla. Dodajemy przyprawy (ziele, liście, pieprz, paprykę, chili, imbir) i dusimy 40-50 min aż mięsko będzie miękkie. Co jakiś czas dolewając wodę.  
Na koniec dodajemy śmietanę. Mięsko pasuje podawać z ziemniakami jak i z chlebem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print