Sok z aronii
Składniki :
- 1 kg świeżych owoców aronii,
 - 500g cukru,
 - sok z 1 cytryny,
 - 500ml wody,
 - garść z liści aronii.
 
Przygotowanie :
Owoce dokładnie oczyść i umyj. Aronię osusz. Włóż do woreczka foliowego i zamroź na minimum 12 godzin.
Owoce przesyp do garnka. Wlej wodę i wsyp cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez 25-30 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Sok przelej do słoiczków. Sitko wyłóż pieluchą i przełóż owoce. Odciśnij sok.
Gotowy sok możesz pasteryzować w słoiczkach lub przechować w lodówce do 2 tygodni.
Słoiki i nakrętki dokładnie umyj i wyparz. Do każdego słoika wlej gorący syrop. Do dużego garnka wlej wodę na 3/4 wysokości słoików.  Zagotuj. Włóż słoiczki do wody i  pasteryzuj 20 minut od chwili zagotowania wody. Wyjmij gorące słoiki z  wody i ułóż do góry dnem.

Żeby Ładnie na zdjęciu wyglądały :-)
OdpowiedzUsuńSuper sok. Na pewno spróbuję. A potem wypije sok z pomarańczy!
OdpowiedzUsuń