sobota, 19 października 2019

Ciasto z malinami i bezą

Ciasto z malinami i bezą


Składniki ciasto :
  • 250g mąki krupczatki,
  • 100g cukru pudru,
  • 80g masła,( w temperaturze pokojowej )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1-2 łyżki wody, 
  • 3 żołtka.


Składniki nadzienie :
  • 400g-500g mrożonych malin,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.


 Składniki beza :
  • 3 białka ,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.


 Przygotowanie :

Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski.  Ugnieć ciasto. Rozwałkuj na wcześniej wykrojonym papierze do pieczenia i włóż do formy. Włóż do lodówki na 10 minut.

Maliny przełóż do miski. Wsyp mąkę ziemniaczaną.  Przełóż na ciasto.

Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami cukier. Na końcu wsyp mąkę ziemniaczaną. Pianę rozsmakuj na górze ciasta. Z resztek ciasta posyp

Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. 

Blaszka : 30 cm x 24 cm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print