poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Bataty z sałatką z kaszy jaglanej

Bataty z sałatką z  kaszy jaglanej


Składniki : ( 2 porcje )
  • 2 bataty,
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 100g mrożonego szpinaku, ( użyłam rozdrobniony )
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ser feta,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie :

Bataty owiń szczelnie w folię aluminiową. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40-60 minut. Po nakłuciu widelcem batat powinien być miękki. 

Kaszę przesyp na sitko. Przelej gorącą wodą. Wsyp do garnka wlej wodę i gotuj. Odcedź.

Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pokrojony czosnek i cebulę. Dodaj szpinak. Smaż całość chwilę. Wrzuć pokrojoną paprykę i wcześniej przygotowaną kaszę. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Bataty przetnij w poł i ułóż sałatkę. 


1 komentarz:

  1. O, ale fajny przepis! Trochę jak kumpir, a jednak... korzystniej dla zdrowia :D No i ciekawiej, bo jednak batat ma fajny, oryginalny smak. Dzięki za przepis, na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Print