poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Ciasto z galaretką i jabłkami

Ciasto z galaretką i jabłkami 


Składniki biszkopt: ( blaszka : 24 cm x 24 cm )
  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 4 kopiate łyżki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie biszkopt :
 
Białka ubij na sztywno. Nie przerywając miksowania dodaj partiami żółtka i cukier. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz składniki. Wlej ciasto do formy. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 
 
 
  Składniki masa jabłkowa :
  • 800g jabłek,
  • 2 galaretki ( u mnie malinowe ). 
Przygotowanie masy jabłkowej :
 
 Galaretki rozpuść w 3 szklankach gorącej wody.  Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do garnka i duś na wolnym ogniu parę minut. Wlej galaretkę i odstaw do ostygnięcia. Tężejącą galaretkę przelej na biszkopt.Włóż do lodówki na 2 godziny.


Składniki masa śmietankowa :
  •  500ml śmietanki 30%,
  •  4 łyżki cukru pudru,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
Przygotowanie masa śmietankowa :

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder. Ubij na sztywno. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując.
 
Masę śmietankową przełóż na galaretkę jabłkową. Włóż do lodówki na 3-4 godziny.
 
Pozostałe składniki :
  • 50g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego.
 Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Przy pomocy łyżeczki wylej czekoladę rysując zygzaki na cieście. 
 
 

4 komentarze:

  1. Ciasto zrobione. Pychota. Pozdrawiam Ela

    OdpowiedzUsuń
  2. Robie podobne tylko mam jeszcze jedną warstwe ale przepis zapisze

    OdpowiedzUsuń

Print