Strony

piątek, 28 lutego 2014

Zimowe risotto z bakaliami

Zimowe risotto z bakaliami

Danie to zostało skomponowane specjalnie do Nestea Zimowa Śliwka.
 Znajdziecie w nim wyjątkowe połączenie fig, moreli , śliwek, cynamonu i migdałów prażonych. 
Całość ugotowana na Nestea Zimowa Śliwka oraz soku jabłkowym. Daje nam to cudowne, zimowe połączenie którego ukoronowaniem będzie podanie do niego nowej Nestea o smaku Zimowej Śliwki.


Składniki : ( na 2 porcje )
  • 1 szklanka ryżu do risotto,
  • 1 szklanka soku jabłkowego ( z naturalnym miąższem ),
  • 3/4  szklanki Nestea Zimowa śliwka,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  •  2 śliwki,
  • 3 suszone figi,
  • 4 suszone morele,
  • 3 łyżki migdałów w płatkach,
  • ziarenka z 1/2 owocu granatu.
  • 2 łyżki masła.

Przygotowanie :


Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło i roztop. Wsyp ryż i chwilę podsmaż co jakiś czas mieszając. Dodaj miód i cynamon. Wymieszaj razem z ryżem. Wlej 1/2 szklanki soku jabłkowego i nestea. Przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu przez  15 minut co jakiś czas mieszając. W międzyczasie wlej resztę soku. Na drugiej patelni wsyp płatki migdałów i upraż. Morele, figi i śliwki pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do ryżu. Całość posyp ziarenkami granatu i wcześniej uprażonymi płatkami migdałów. 



Mielona rolada z kurczaka ze szpinakiem

Mielona rolada z kurczaka ze szpinakiem



Składniki :
  • 400g fileta z kurczaka,
  • 300g szpianku, ( u mnie mrożony w liściach )
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano,
  • 1 łyżka masła,
Przygotowanie :

Mięso zmiel. Wsyp sól, pieprz i oregano. Wymieszaj składniki. Na patelni rozpuść masło i dodaj posiekaną cebulę. Chwilę podsmaż i wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj szpinak i duś parę minut. Mięso posyp solą, pieprzem. Mięso podziel na 2 części. Do jednej dodaj szpinak i wymieszaj. Rozwiń folię spożywczą i wyłóż cześć mięsa bez szpinaku. Lekko rozpłaszcz dłonią. Na górę ułóż cześć ze szpinakiem.   Zwiń w roladkę i  zawiąż końce tworząc " cukierka ". Mięso wrzuć na wrzątek. Gotuj ok 15 minut.

czwartek, 27 lutego 2014

Zakochany chrust

Zakochany chrust

Olej Beskidzki Spółki Bielmar to czysty olej rzepakowy, tłoczony przez polskiego producenta z nasion rzepaku o obniżonej zawartości kwasu erukowego, a następnie poddawany rafinacji, czyli oczyszczaniu. Odznacza się wysoką wartością odżywczą ze względu na zawartość składników takich, jak: jednonienasycony kwas oleinowy - 65% NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) - 26%, w tym 33% stanowi wielonienasycony kwas linolenowy z grupy omega-3, pozostałą część stanowi kwas linolowy z grupy omega-6. witamina E (tokoferol) - 63mg/100g Doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia oraz przygotowywania sosów i dressingów do sałatek.

Składniki :
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1,5 łyżki cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżka wódki,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • olej Beskidzki Bielmar do smażenia,
  • cukier puder do posypania.
Przygotowanie :

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder,  śmietanę. Wlej  wódkę, rozmącone jajko oraz żółtka . Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, ugnieść z nich ciasto. Rozwałkuj na posypanej mąką stolnicą i wytnij kształty serduszek. Pierwsze większe następnie mniejsze tworząc dziurę. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Posyp cukrem pudrem.

Kanapka z "biedronką"

Kanapka z "biedronką"

 
Jeśli w domu macie małego niejadka to takiej kanapce nie będzie mógł się oprzeć !


Składniki :
  • chleb słonecznikowy,
  • sałata,
  • wędlina chuda wieprzowa,
  • pomidory,
  • oliwki,
  • kiełki fasoli mung,
  • masło,
  • szczypiorek .
Przygotowanie :

Chleb pokrój na kromki i posmaruj masłem. Na każdą kromeczkę połóż listek sałaty i plasterek chudej wędliny. Pomidor pokrój na plastry a następnie każdy plaster przetnij na pół. Ułóż dwie polówki na szynce. Oliwki pokrój na plasterki i ułóż na pomidorze. Między dwoma połówkami pomidora połóż oliwkę. Do środka włóż szczypiorek jako czułki. Końcówkę kiełki przekrój na pół i przyczep do oliwki ( użyłam masła )

środa, 26 lutego 2014

Wilgotne ciasto z powidłami

Wilgotne ciasto z powidłami

 Ciasto z powidłami zostało skomponowane specjalnie do Nestea Zimowa Śliwka. 
 Nowy smak Nestea zainspirował mnie do zrobienia ciasta. Zima kojarzy mi się z ciepłą herbatką ( Nestea nadaje się doskonale ) , kominkiem i czymś pysznym jako dodatek. Dlatego postanowiłam zrobić ciasto. I to nie byle jakie, takie typowo zimowe, chociaż zimy za oknami brak. Wyraźna nuta cynamonu oraz śliwki dzięki połączeniu z Nestea daje nam pyszny smak, któremu nie można się oprzeć. Do tego ciasto jest tak jakby lekko wilgotne, przez co zajada się go jeszcze lepiej! Na pewno trafi na stałe do mojego repertuaru. Dzięki Nestea!

Składniki : 
  • 2 szklanki mąki,
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1/2 szklanki cukru,
  •  4 łyżki miodu, 
  • 150ml Nestea Zimowa śliwka , 
  • 200g masła, 
  • 3 jajka, 
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • powidła śliwkowe.
  •  3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka wrzątku.

Przygotowanie : 
 Do rondelka wlej Nestea, dodaj pokrojone masło, kakao i miód. Postaw na wolnym ogniu do połączenia wszystkich składników i ostudź. Białka ubij na sztywną pianę.  Żółtka ubij na puszystą masę z cukrem. Partiami do masy żółtkowej dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wlej wcześniej przygotowaną masę kakaową z nestea. Połącz dokładnie składniki. Na koniec dodaj pianę i delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Górę ciasta posmaruj powidłami. Piecz przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
Cukier puder wymieszaj z gorącym wrzątkiem. Lukrem posmaruj jeszcze ciepłe ciasto. 


Banany w puszystym cieście

Banany w puszystym cieście

Pyszna odmiana racuchów z jabłkami.
Ciasto jest bardzo puszyste a banany w środku miękkie.
Świetne na tłusty czwartek !

Olej Beskidzki Spółki Bielmar to czysty olej rzepakowy, tłoczony przez polskiego producenta z nasion rzepaku o obniżonej zawartości kwasu erukowego, a następnie poddawany rafinacji, czyli oczyszczaniu. Odznacza się wysoką wartością odżywczą ze względu na zawartość składników takich, jak: jednonienasycony kwas oleinowy - 65% NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) - 26%, w tym 33% stanowi wielonienasycony kwas linolenowy z grupy omega-3, pozostałą część stanowi kwas linolowy z grupy omega-6. witamina E (tokoferol) - 63mg/100g Doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia oraz przygotowywania sosów i dressingów do sałatek.

Składniki :
  • 4 banany,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 100 ml mleka,
  • 1 kopista szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kokosu,
  • olej Beskidzki Bielmar do smażenia,
  • cukier puder do posypania.
Przygotowanie :

Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Mikserem zmiksuj wszystko na puszystą masę. Nie przerywając miksowania lekkim  strumieniem wlej mleko. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i kokos. Dokładnie połącz składniki. Ciasto powinno być gęste. Banany obierz ze skóry i przetnij na pół wzdłuż. Pokrój na 3 części. Kawałki bananów obtocz w cieście i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone kawałki przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Całość posyp cukrem pudrem.



wtorek, 25 lutego 2014

Pieczone pączki z dziurką ( dounaty )

Pieczone pączki z dziurką
 ( dounaty )

Nie taki straszny i nie taki tłusty najbliższy czwartek.
Mięciutkie donaty z polewą z gorzkiej czekolady dla wszystkich dbających o linię.

Składniki :
  • 500g mąki,
  • 7g suchych drożdży instant ,
  • 150ml ciepłego mleka,
  • 50g roztopionego masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 jajka, 
  • 1 jajko do posmarowania pączków,
  • gorzka czekolada,
  • kolorowa posypka.
Przygotowanie :

Do miski wsyp mąkę, drożdże i cukier. Wlej mleko, masło i rozbełtane jajka. Dokładnie zagnieć ciasto. Uformuj kulę i oprósz mąką. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Ciasto rozwałkuj na grubość 1,5 - 2 cm i za pomocą szklanki wytnij krążki. Literatką wytnij środek pączka tak aby powstała dziurka. Dounaty ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Przykryj ściereczką i ponownie zostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Pączki z dziurką posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika  na 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyciągnij dounaty i przykryj wilgotną ściereczką.  Pozostaw do ostygnięcia.

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Górę pączka zamocz w czekoladzie i posyp kolorową posypką.





poniedziałek, 24 lutego 2014

Sałatka z pieczonych buraczków z serem feta i pomarańczami

Sałatka z pieczonych buraczków
 z serem feta i pomarańczami 


Składniki :
  • 3 buraki,
  • 2 pomarańcze,
  • 100g sera feta,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki miodu,
  • sok z 1 limonki,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie :

Buraki dokładnie oczyść i owiń folią aluminiową. Piecz w temperaturze 180 stopni przez  30-40 min aż będą miękkie. Ostudzone buraki obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Polej oliwą i miodem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie. Obierz pomarańcze ze skórki i pokrój w kostkę. Przełóż do buraczków i posyp serem feta. 


niedziela, 23 lutego 2014

Malutkie pączki

Malutkie pączki

Pyszne malutkie złote pączki.
Możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Składniki :
  • 250g mąki,
  • 20g drożdży świeżych,
  • 1/2 szklanki mleka, 
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • łyżka rumu, 
  • 1 żółtko,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie :

Do miski wsyp 1/2 szklanki mąki, 1 łyżkę cukru,  pokruszone drożdże i połowę ciepłego mleka. Wymieszaj składniki i odstaw do wyrośnięcia. Następnie wsyp resztę mąki, cukru. Dodaj żółtko, rum i wlej mleko. Dokładnie zagnieć ciasto. Odstaw do wyrośnięcia. Z ciasta oderwij niewielkie kawałki i uformuj kuleczki. Ostaw na 10 minut. Smaż na głębokim oleju na złoty kolor.


piątek, 21 lutego 2014

Rolady wołowe z papryką

Rolady wołowe z papryką


Składniki rolady : 
  • 6 plastrów wołowiny, 
  • 1 duża cebula, 
  • papryka czerwona, 
  •  musztarda, 
  • sól,
  •  pieprz, 
  • śmietana, 
  •  olej do smażenia,
  •  bulion.

Przygotowanie rolady :
 
 Mięso opłucz i za pomocą tłuczka rozbij. Każdy plaster posmaruj musztardą i oprósz pieprzem. Cebulę i paprykę pokrój na paseczki i połóż na każdym płacie mięsa. Zawiń i zepnij za pomocą wykałaczki lub obwiąż sznurkiem spożywczym. Na patelni rozgrzej olej i smaż rolady z każdej strony. Gdy już zbrązowieją zalej bulionem i duś pod przykryciem do miękkości. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem.


czwartek, 20 lutego 2014

Faworki w wersji light

Faworki 
w wersji light

Wyjątkowo lekkie i dietetyczne faworki.
Nie smażone a pieczone. 
Bardzo kruche i delikatne. 

Składniki : ( około 40 faworków )
  • 2 żółtka ( z jajek L ),
  • 1 1/2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 100g jogurtu naturalnego,
  • cukier puder do posypania.
Przygotowanie :

Do miski wsyp przesianą mąkę. Dodaj jogurt, żółtka i cukier waniliowy. Wyrób elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest klejące wsyp troszkę mąki. Uderzaj kulą z ciasta o blat przez parę minut. Rozwałkuj ciasto bardzo cienko i za pomocą radełka wytnij prostokąty.  Natnij środek paseczka i przełóż jeden koniec na drugą stronę. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Włącz termoobieg. Faworki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 10 minut na złoty kolor. 


Po więcej inspiracji na tłusty czwartek 
zapraszam : kliknij TUTAJ !  

wtorek, 18 lutego 2014

Dietetyczne roladki z indyka

Dietetyczne roladki z indyka 


Składniki :
  • 400g fileta z indyka,
  • 300g szpianku, ( u mnie mrożony w liściach )
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano,
  • 1 łyżka masła,
Przygotowanie :

Mięso pokrój w plastry i delikatnie rozbij. Na patelni rozpuść mało i dodaj posiekaną cebulę. Chwilę podsmaż i wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj szpinak i duś parę minut. Mięso posyp solą, pieprzem. Na środek ułóż farsz ze szpianku i zwiń w roladkę. Każdą roladkę posyp pieprzem i oregano. Zawiń w folię spożywczą i końce zawiąż. Mięso wrzuć na wrzątek. Gotuj ok 15 minut. 

poniedziałek, 17 lutego 2014

Ciasto rafaello ( bez pieczenia )

Ciasto rafaello 
( bez pieczenia )

Pyszne ciasto bez pieczenia. 
Dla wszystkich leniwych osób.
Proste i ekspresowe do przygotowania. 
Z przepysznym kremem kokosowo-adwokatowym. 

Składniki masa :
  •  0,7 l mleka, 
  • 3 żółtka, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 3,5-4 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • 250g miękkiego masła, 
  • 3/4 szklanki adwokatu, 
  • 100g kokosu,
  • 2 duże opakowania herbatników ( petitki) .

Przygotowanie masa : 

0,5l mleka zagotuj z 0,5 szklanki cukru. Pozostałą cześć mleka wlej do kubka. Dodaj żółtka i mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Wymieszaj składniki. Wolnym strumieniem wlej do gotującego się mleka cały czas mieszając. Gęsty budyń ostudź.( przykryj garnek folią ).  Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami budyń a następnie adwokat. Wsyp kokos i delikatnie połącz składniki. 

Formę wyłóż folią spożywczą. Na dno ułóż herbatniki obok siebie. Na ciasteczka wyłóż 1/4 masy budyniowej. Połóż kolejne herbatniki. Powtarzaj czynność aż masa się skończy. Górę posyp kokosem. Włóż do lodówki najlepiej na całą noc. 


sobota, 15 lutego 2014

Ciasto warstwowe

Ciasto warstwowe

Bardzo proste do przygotowania ciasto warstwowe.
Choć może wydawać się skomplikowane.
Wystarczy troszkę cierpliwości i sukces gwarantowany !

Składniki : ( tortownica 24 cm )
  • 1 1/2 szklanki mąki,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 100g miękkiego masła,
  • 200g cukru pudru,
  • 7 jajek,
  • 2 łyżki kakao.
Przygotowanie :

Przesiej mąkę pszenną, kukurydzianą i budyń.  Masło utrzyj mikserem na puszysta masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami cukier puder. Dodawaj pojedynczo żółtka. Miksując dodaj wymieszaną mąkę z budyniem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą. Podziel ciasto na dwie części i do jednej wsyp kakao i wymieszaj delikatnie. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno tortownicy wysmaruj pierwszą warstwą ciasta ( na jedną warstwę dawałam 3 łyżki stołowe ciasta ). Wstaw do piekarnika na 5 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ułóż kolejną warstwę ciasta ( na przemian białą i kakaową). I piecz kolejne 5 minut. Czynność powtarzaj aż skończy się ciasto.

Składniki polewa :
  • 100g czekolady gorzkiej,
  • 120-150ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru, ( można ominąć )
  • 2 łyżki masła.
Przygotowanie polewy :

Do rondelka wlej śmietankę. Podgrzej. Wsyp połamaną czekoladę i cukier puder. Wymieszaj aż czekolada całkowicie się rozpuści. Dodaj masło i połącz składniki. Polewę lekko ostudź i posmaruj górę ciasta. Pozostaw do stężenia. 

 

piątek, 14 lutego 2014

Zakochane ravioli z musem łososiowym

Zakochane ravioli z musem łososiowym

Dzisiaj Walentynki! Część z nas wybierze się  na romantyczną kolację, część - w tym ja -przygotuje sama taką w domu. Na pewno pomoże mi w tym Blender Electrolux ESTM 1456.l Jest to urządzenie wielofunkcyjne które ułatwi nam życie codzienne w kuchni. Bardzo lekki i poręczny - praca z nim to sama przyjemność a zarazem oszczędzi sporo czasu.


Składniki ciasto :
  •  3 szklanki mąki, 
  • 3/4 szklanki ciepłej wody, 
  • 1 jajko,
  • 1/4 szklanki soku z buraków,
  • 1,5 łyżki ciepłego stopionego masła.

Przygotowanie :
 
 Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z sokiem z buraków i masło. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut.

Składniki mus łososiowy :
  • 200g serka ricotta,
  • świeży szczypiorek,
  • 200g ugotowanego na parze łososia,
  • 1 żółtko,
  • sól,
  • pieprz.
 Przygotowanie :

Do miseczki przełóż serek. Dodaj rozdrobionego w palcach łososia. Zblenduj na gładki mus. Dodaj pokrojony szczypiorek i żółtko. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Ciasto podziel na dwie części. Każdą cienko rozwałkuj.  Małą łyżeczką układaj w niewielkich odstępach mus na cieście. Przykryj całość drugą częścią ciasta i wytnij za pomocą foremki serduszka. Buraczkowe serduszka gotuj w osolonej wodzie przez 4-5 minut. 


Blender kupiłam w NEO24.pl - jest to mój ulubiony sklep internetowy, zapewniający szybką dostawę i atrakcyjne ceny. Możemy w nim znaleźć masę rzeczy, nie tylko sprzęt kuchenny - jest tam również ogromny wybór sprzętu IT jak i gadżetów które nasi faceci kochają - odwiedźcie go i przekonajcie się sami !
 
 

czwartek, 13 lutego 2014

Kremowa zupa pomidorowa z mozzarellą

Kremowa zupa pomidorowa z mozzarellą


Składniki :
  • 6 - 8 szt dojrzałych pomidorów,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki śmietany,
  • oliwa z oliwek,
  • starta mozzarella. 

Przygotowanie :

Pomidory sparz i obierz ze skórki. Wsadź do blendera i zmiksuj. Do garnka wlej oliwę z oliwek. Wrzuć pomidory,posiekany drobno czosnek i wlej bulion. Duś 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietanę. Podawaj zupę gorącą posypaną mozzarellą.


wtorek, 11 lutego 2014

Pączki z ciasta parzonego ( ptysiowego )

Pączki z ciasta parzonego 
( ptysiowego )

Jest karnawał są i pączki. 
W odmienionej wersji z ciasta ptysiowego. Bardzo lekkie.

Składniki :
  • 120g mąki,
  • 60g masła,
  • 3 jajka L,
  • 150ml wody,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki cukru, ( do ciasta )
  • 1/2 szklanki cukru, ( do obtaczania )
  • olej do głębokiego smażenia.
Przygotowanie :

Do rondelka wlej wodę i wrzucić pokrojone w kostkę masło. Postaw na ogniu i doprowadź do bardzo lekkiego wrzenia. Wyłącz ogień i wsypać całą  mąkę, całość wymieszaj drewnianą łyżka aż masa będzie jednolita. Odstawić do ostygnięcia. Wbij jajka pojedynczo,  za każdym razem miksując. Ciasto powinno by lśniące.

W garnku rozgrzej olej. Małą łyżeczką nabieraj porcje ciasta i zanurz w oleju. Smaż na złoty kolor z dwóch stron. Łyżką cedzakową odsącz pączki z oleju i obtocz w cukrze. Pozostaw do ostygnięcia.


poniedziałek, 10 lutego 2014

Mięsiwo do smarowania

Mięsiwo do smarowania

Świetne smarowidło do pieczywa. 
Przepyszne mięsko z naturalną galaretką i smalczykiem.


Składniki :
  • 400g szynki wieprzowej bez kości,
  • 400g fileta z indyka,
  • 1 cebula 4-5 ząbków czosnku,
  • majeranek,
  • pieprz,
  • sól,
  • 4 łyżki  Smalczyk Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi.
 Przygotowanie : 

Mięso zmiel na najgrubszych oczkach. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną cebulę. Wsyp przyprawy i dokładnie połącz składniki. Przykryj folią miskę i wstaw do lodówki na całą noc. Smalczyk roztop i wlej do mięsa. Wymieszaj. Słoiki i nakrętki sparz gorącą wodą. Mięso przełóż do słoików. Szczelnie zakręć. ( Mięso dokładnie ugnieć w słoiku pozostawiając 3-4 cm od góry wolnej powierzchni ). Na dnie garnka połóż ściereczką. Następnie słoiki z mięsem. Zalej zimną wodą do trzech czwartych wysokości. Gotuj około 1,5-2 godzin. Wyjmij z wody słoiki i zostaw do ostygnięcia. 




Smakowita Pajda zaskoczyła mnie doskonałym smakiem. Świetnie sprawdza się do posmarowania pieczywa ale również do smażenia i pieczenia. Idealnie rozsmarowuje się z domową wędliną. Spróbuj wyczarować znakomite danie ze Smakowitą Pajdą.

Przepis na `'Mięsiwo do smarowania ''  bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

Domowy paprykarz szczeciński

Domowy paprykarz szczeciński



Składniki :
  • makrela wędzona,
  • szczypiorek,
  • papryka słodka,
  • 100g ugotowanego ryżu,
  • 1 mała cebula,
  • 3 -4 łyżki przecieru pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka.
Przygotowanie :

Rybę obierz z ości. Przełóż do miseczki. Dodaj pokrojoną cebulę, szczypiorek, przecier pomidorowy i przyprawy.  Wsyp ryż. Dokładnie wymieszaj. Pastą posmaruj kromki chleba. 



sobota, 8 lutego 2014

Muffinki jak pączki

Muffinki jak pączki

Przepis znalazłam na blogu I Love Bake.
Muffinki zaintrygowały mnie wyglądem.
Są przepyszne ! Warto je przygotować nie tylko w okresie karnawału. 

Składniki : ( 8 muffinek )
  • 300g mąki,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 80ml oleju,
  • 1 jajko,
  • 180ml maślanki, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • marmolada,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki roztopionego masła.

Przygotowanie :

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Dokładnie wymieszaj składniki. Do drugiej miseczki wbij jajko, wlej maślankę, ekstrakt waniliowy i olej. Połącz składniki. "Mokre składniki" wlej do suchych i dokładnie zmiksuj. Do każdej papilotki wlej po 1 łyżce ciasta. Następnie wypełnij po 1 łyżeczce marmolady i przykryj kolejną łyżka ciasta. Muffinki włóż do piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Jeszcze ciepłe muffinki posmaruj roztopionym masłem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Pozostaw do ostygnięcia.


 

piątek, 7 lutego 2014

Wytrawne babeczki z pastą z suszonych pomidorów i matjasem

Wytrawne babeczki 
z pastą z suszonych pomidorów i matjasem


Składniki babeczki :
  • 300g mąki,
  • 200g zimnego masła,
  • 2 żółtka,
  • sól,
  • pieprz.
Składniki pasta :
  • słoiczek pomidorów suszonych w oleju,
  • garść świeżej bazylii, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • sól,
  • pieprz,
  • filety śledziowe a`la matjas,
  • mleko. 
 Przygotowanie babeczek :

Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól, pieprz i pokrojone masło. Nożem posiekaj wszystko. Dodaj żółtko i szybko zagnieć ciasto. Włóż do lodówki na 30-40 minut.  Ciasto rozwałkuj i wylep foremki ciastem. Włóż do nagrzanego piekarnika na 10-14 minut w temperaturze 190 stopni i piecz na złoty kolor. 

Przygotowanie pasty z suszonych pomidorów :

Pomidory odcedź z oleju i osusz na ręczniku papierowym. Do miski wrzuć pomidory, czosnek, bazylię, sól, pieprz i 2 łyżki oleju z zalewy z pomidorów.  Wszystko dokładnie zmiksuj na pastę.

Do każdej babeczki włóż pastę z pomidorów i ułóż kawałek matjasa.