Zimowe risotto z bakaliami
Danie to zostało
skomponowane specjalnie do Nestea Zimowa Śliwka.
Znajdziecie w nim wyjątkowe połączenie fig, moreli , śliwek, cynamonu i
migdałów prażonych.
Całość ugotowana na Nestea Zimowa Śliwka oraz soku
jabłkowym. Daje nam to cudowne, zimowe połączenie którego ukoronowaniem
będzie podanie do niego nowej Nestea o smaku Zimowej Śliwki.
Składniki : ( na 2 porcje )
- 1 szklanka ryżu do risotto,
- 1 szklanka soku jabłkowego ( z naturalnym miąższem ),
- 3/4 szklanki Nestea Zimowa śliwka,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 śliwki,
- 3 suszone figi,
- 4 suszone morele,
- 3 łyżki migdałów w płatkach,
- ziarenka z 1/2 owocu granatu.
- 2 łyżki masła.
Przygotowanie :
Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło i roztop. Wsyp ryż i chwilę podsmaż co jakiś czas mieszając. Dodaj miód i cynamon. Wymieszaj razem z ryżem. Wlej 1/2 szklanki soku jabłkowego i nestea. Przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu przez 15 minut co jakiś czas mieszając. W międzyczasie wlej resztę soku. Na drugiej patelni wsyp płatki migdałów i upraż. Morele, figi i śliwki pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do ryżu. Całość posyp ziarenkami granatu i wcześniej uprażonymi płatkami migdałów.