Strony

sobota, 15 lutego 2014

Ciasto warstwowe

Ciasto warstwowe

Bardzo proste do przygotowania ciasto warstwowe.
Choć może wydawać się skomplikowane.
Wystarczy troszkę cierpliwości i sukces gwarantowany !

Składniki : ( tortownica 24 cm )
  • 1 1/2 szklanki mąki,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 100g miękkiego masła,
  • 200g cukru pudru,
  • 7 jajek,
  • 2 łyżki kakao.
Przygotowanie :

Przesiej mąkę pszenną, kukurydzianą i budyń.  Masło utrzyj mikserem na puszysta masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami cukier puder. Dodawaj pojedynczo żółtka. Miksując dodaj wymieszaną mąkę z budyniem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą. Podziel ciasto na dwie części i do jednej wsyp kakao i wymieszaj delikatnie. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno tortownicy wysmaruj pierwszą warstwą ciasta ( na jedną warstwę dawałam 3 łyżki stołowe ciasta ). Wstaw do piekarnika na 5 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ułóż kolejną warstwę ciasta ( na przemian białą i kakaową). I piecz kolejne 5 minut. Czynność powtarzaj aż skończy się ciasto.

Składniki polewa :
  • 100g czekolady gorzkiej,
  • 120-150ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru, ( można ominąć )
  • 2 łyżki masła.
Przygotowanie polewy :

Do rondelka wlej śmietankę. Podgrzej. Wsyp połamaną czekoladę i cukier puder. Wymieszaj aż czekolada całkowicie się rozpuści. Dodaj masło i połącz składniki. Polewę lekko ostudź i posmaruj górę ciasta. Pozostaw do stężenia. 

 

24 komentarze:

  1. wyglada świetnie - napewno zrobie weekend ! dziekuje za inspiracje - Ola

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda rewelacyjnie:) zapisuje przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięęęęknie!
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://fb.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  4. Czym zastąpić mąkę kukurydzianą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dołożyć troszkę wiecej mąki pszennej. Pozdrawiam,

      Usuń
  5. Wygląda bardzo efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo smakowicie się prezentuje to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rzeczywiscie proste i jakie ladne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda zachęcająco.. muszę spróbować upiec przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam, Kolejny pysznie wyglądający przepis:) czy dół nie spiecze się za bardzo po upieczeniu calosci? Pozdrawiam:) G.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie,

      Dół ciasta w ogóle nie był spieczony. Wie proszę się nie martwic :)

      Pozdrawiam, Ewelina

      Usuń
  10. Ależ przepięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam! Czy ciasto jest suche? W końcu nie ma żadnej masy, ani nic. Mimo to wygląda wyśmienicie! Pozdrawiaaaam! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Ciasto Ciezko okreslic czy jest suche. Mi takie jak najbardziej odpowiada. Moj maluszek rowniez byl zachwycony bo on znow nie lubi ciast z kremem. Ciasto nie jest takie suche jak babka ucierana. Specyficzne smakuje. Oczwiscie przepis mozna dowolnie modyfikować i przełożyć dowolnym kremem.

      Usuń
  12. Ale pyszota! Rewelacja! Muszę takie zrobić :)
    Wiesz, z wykonania przypomina mi sękacz, który piecze się w niektórych rejonach Polski.
    Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
  13. wow, wygląda obłędnie!!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ładnie to ciasto wygląda :-) mam zamiar je zrobić na święta. W związku z tym mam pytanie. Jak je należy piec. Z termoobiegiem czy bez? Góra-dół? Czy sama góra? Jak będzie najlepiej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie,

      Ciasto piekłam bez termoobiegu z grzałką góra-dół.

      Zachęcam również do dodania zdjęcia n fb Anyzkowo.

      Pozdrawiam ciepło i Wesołych Świąt !

      Usuń
  15. Nie wiem o co chodzi, ale dla mnie to ciasto wyszło za niskie :-( Połowa Twojego, a robiłam też w tortownicy o średnicy 24cm.

    OdpowiedzUsuń