Strony

poniedziałek, 10 lutego 2014

Mięsiwo do smarowania

Mięsiwo do smarowania

Świetne smarowidło do pieczywa. 
Przepyszne mięsko z naturalną galaretką i smalczykiem.


Składniki :
  • 400g szynki wieprzowej bez kości,
  • 400g fileta z indyka,
  • 1 cebula 4-5 ząbków czosnku,
  • majeranek,
  • pieprz,
  • sól,
  • 4 łyżki  Smalczyk Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi.
 Przygotowanie : 

Mięso zmiel na najgrubszych oczkach. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną cebulę. Wsyp przyprawy i dokładnie połącz składniki. Przykryj folią miskę i wstaw do lodówki na całą noc. Smalczyk roztop i wlej do mięsa. Wymieszaj. Słoiki i nakrętki sparz gorącą wodą. Mięso przełóż do słoików. Szczelnie zakręć. ( Mięso dokładnie ugnieć w słoiku pozostawiając 3-4 cm od góry wolnej powierzchni ). Na dnie garnka połóż ściereczką. Następnie słoiki z mięsem. Zalej zimną wodą do trzech czwartych wysokości. Gotuj około 1,5-2 godzin. Wyjmij z wody słoiki i zostaw do ostygnięcia. 




Smakowita Pajda zaskoczyła mnie doskonałym smakiem. Świetnie sprawdza się do posmarowania pieczywa ale również do smażenia i pieczenia. Idealnie rozsmarowuje się z domową wędliną. Spróbuj wyczarować znakomite danie ze Smakowitą Pajdą.

Przepis na `'Mięsiwo do smarowania ''  bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

4 komentarze:

  1. Znakomity przepis !

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis bardzo fajny jednak ja nie jestem fanką wynalazków typu smalczyk roślinny. Zamiast niego dodam swój domowy smalec. Na pewno będzie świetne mięsko do smarowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja swoją wersję trochę "odchudzilam" dodając mięso z indyka.
      Można go zastąpić dowolnym. Warto pamiętać żeby słoiki nie były za duże bo wtedy wydłuży się ich czas gotowania. Lub czynność gotowania można powtorzyć na następny dzień.

      Pozdrawiam i smacznego ! :)

      Usuń
  3. A ja bym chętnie tego smarowidełka spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń