Strony

piątek, 21 grudnia 2018

Paszteciki z kapustą kiszoną, grzybami i wędzoną śliwką

Paszteciki z kapustą kiszoną, 
grzybami i wędzoną śliwką 




Składniki ciasto :

  • 600g mąki ,
  • 250ml ciepłego mleka,
  • sól,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 jajka,
  • 30g świeżych drożdży,
  • 50g miękkiego masła ( lub margaryny ) ,
  • 1 rozbełtane jajko do posmarowania bułeczek.


Do miski wlej 1/3 szklanki ciepłego mleka. Dodaj pokruszone drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj całość.   Zostaw zaczyn do wyrośnięcia. Na stolnicę wysyp mąkę.  Zrób wgłębienie. Wlej zaczyn, mleko , rozbełtane jajka i wsyp sól.Dodaj masło. Wyrób ciasto, tak aby było elastyczne.
 Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. 

Składniki nadzienie : 

  • 300g kiszonej kapusty,
  • olej,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • sól,
  • pieprz,
  • 300g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 50g  suszonych grzybów ( podgrzybki ),
  • 3 wędzone śliwki.


Suszone grzyby przełóż do miseczki. Wlej wrzątek i zostaw na 15 minut.

W garnku rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną kapustę i smaż parę minut. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Wlej niewielką ilość wody i duś 15 minut.

Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pokrojone pieczarki oraz cebulę. Namonoczne grzyby odciśnij i drobno posiekaj. Dorzuć do pieczarek. Smaż całość parę minut. Śliwki drobno pokrój i dorzuć do grzybów.

Kapustę odcedź i przełóż do miski. Dodaj wcześniej przygotowane grzyby. Całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Ciasto drożdżowe rozwałkuj. Podziel na kwadraty. Na środku ułóż farsz i zlep według instrukcji.

Paszteciki posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp czarnuszką.

Całość włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 18-20 minut. 




wtorek, 20 listopada 2018

Kotlety mielone z kaparami

Kotlety mielone z kaparami 


Składniki : 
  • 500g mielonego mięsa wieprzowego, 
  • 1 cebula czerwona, 
  •  czerstwa mała bułka, 
  • 1/2 szklanki mleka, 
  • jajko, 
  • 1 łyżka musztardy francuskiej, 
  • sól, 
  • pieprz,
  •  olej do smażenia, 
  • 1 łyżka kaparów,
  • bułka tarta.

Przygotowanie : 
 
Bułkę namocz w mleku. Do miski wrzuć mięso i odciśniętą bułkę. Wbij jajko, dodaj musztardę, pokrojoną cebulę, posiekane kapary i dokładnie połącz składniki. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj pulpeciki. Obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni z każdej strony.

środa, 14 listopada 2018

"Zdrowe dania dla bobasów i brzdąców" autorstwa Shazi Visram i Cricket Azima

"Zdrowe dania dla bobasów i brzdąców" 
autorstwa Shazi Visram i Cricket Azima




Kolejną książką którą chciałabym się z wami podzielić jest
Jak sama nazwa wskazuje książka oferuje przepisy dla dzieci od 4 miesiąca do 3 roku życia.  Przepisy znanej i lubianej marki HappyFAMILY, która robi zdrowe i organiczne posiłki dla dzieci.
Zresztą dowiecie się tego zaraz na początku książki we wstępie. Poza nim czekają na nas 4 obszerne działy pogrupowane wg wieku i rodzaju jedzenia. 
Puree dla niemowląt / potrawy dla niemowląt / potrawy dla maluchów i przekąski dla maluchów.
Książka wydana standardowo na dobrej jakości papierze i bardzo ładnym druku. Została przemyślana od A do Z. Zdjęcia pokazujące potrawy mają sporo zabawnych, rysowanych dodatków które na pewno zachęcają dziecko jak i gotującego do spróbowania jak i zrobienia potrawy.  Ważną rzeczą są też znaczki nad przepisami z informacjami co zawiera danie. Bardzo przydatne info dla alergików. Przepisów jest ponad 70 więc jest w czym wybierać a biorąc pod uwagę niewygórowaną cenę to pozycja obowiązkowa dla młodych mam lub tatusiów którzy chcą dać dziecku coś więcej, niż gotowe słoiczki. 



czwartek, 8 listopada 2018

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Gulasz wieprzowy z pieczarkami 


Składniki : 
  • 400-500g łopatki wieprzowej bez kości, 
  • 1 cebula, 
  • 2 marchewki,
  • 200g pieczarek,
  •  1 łyżka mąki, 
  • 1 łyżka wędzonej papryki, 
  • 2 liście laurowe, 
  • ziele angielskie, 
  • bulion,( tak aby przykryło mięso )
  •  sól, pieprz, 
  • olej do smażenia, 

Przygotowanie : 
 
Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Mięso oczyść, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i oprósz mąką. Smaż na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Cebulę, pieczarki i marchewki pokrój w kostkę i smaż na tym samym tłuszczu  co mięso. Ponownie wrzuć mięso na patelnię, wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i paprykę . Duś pod przykryciem przez  40-50 minut co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.  Podawaj gorące. 


poniedziałek, 5 listopada 2018

Chleb czosnkowy zapiekany z serem camembert

Chleb czosnkowy zapiekany
 z serem camembert 



Składniki : 
  • 1 mały chleb,
  • 100g masła,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ser camembert.
Przygotowanie :

Masło roztop w rondelku. Dodaj posiekaną pietruszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj. W środku chleba wykrój miejsce na ser. Resztę pokrój na kromki nie docinając do końca. Chleb posmaruj masłem czosnkowym z pietruszką. Ułóż ser w wcześniej przygotowanie miejsce. Całość włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 15 minut. 


piątek, 2 listopada 2018

Recenzja książki `Moje wypieki ` Doroty Świątkowskiej.

Recenzja książki `Moje wypieki ` 
 Doroty Świątkowskiej



Kolejną książką którą otrzymałam od wydawnictwa Egmont są
 "Moje wypieki" Doroty Świątkowskiej. 
Jest to kolejna książka autorki, która jest mi dobrze znana więc wiedziałam, czego się spodziewać. I nie zawiodłam się.
Książka wydana jest bardzo ładnie. Dobrej jakości papier, twarda oprawa i śliczne drukowane zdjęcia. Od tej strony nie ma się absolutnie do czego przyczepić, a nawet należy pochwalić.
Książka jak sam tytuł wskazuje jest o wypiekach. Głównie. Znajdziemy tam jednak również inne pozycje, np lody. Przepisy podzielone są porami roku, ponieważ obfitują one w odmienne produkty i ich łatwą dostępność. Jest to dosyć logiczne i faktycznie  tak jest, trudno się z tym nie zgodzić. 
Proponowane ciasta są jak zawsze zresztą apetyczne i same już ich zdjęcia skłaniają nas do skierowania kroków do sklepu lub dobrze zaopatrzonej spiżarki. Tam znajdujemy potrzebne rzeczy do wybranego przez nas przepisu i przystępujemy do pracy. A jest do czego! Przepisów jest naprawdę dużo i jestem przekonana, że każdy znajdzie tam coś dla siebie niezależnie od preferencji. 
Receptury przedstawione są w prosty sposób. Na pewno sobie z nimi poradzicie. Więc jedyne co pozostaje, to skierować kroki do księgarni i zaopatrzyć się w opisaną wyżej, obowiązkową pozycję.  



niedziela, 30 września 2018

Zapiekane ziemniaki z boczkiem i serem camembert

Zapiekane ziemniaki z boczkiem 
i serem camembert 


Składniki :
  • 800g ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 200g boczku,
  • 1 ser camembert,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • czerwona papryka,
  • suszony czosnek.
Przygotowanie :

Ziemniaki umyj dokładnie i pokrój na ćwiartki ( możesz je również obrać ze skórki ). Przełóż do garnka. Wsyp sól i wlej gorącą wodę. Gotuj 10 minut. Odcedź i ostudź. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Podsmaż pokrojoną cebulę i boczek. Do ziemniaków wlej 1 łyżkę oleju. Wsyp przyprawy, boczek i cebulę. Bardzo delikatnie wymieszaj.Całość przesyp do naczynia. Na środku ułóż ser. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 15-20 minut. 


poniedziałek, 24 września 2018

Piernikowe tartaletki z dyniowym nadzieniem

Piernikowe tartaletki z dyniowym nadzieniem 



Składniki : 
  • 3 opakowania pierników Kopernik Katarzynki,
  • 120g rozpuszczonego masła,
  • 1 1/2 szklanki puree z pieczonej dyni,
  • 300g sera ricotta,
  • starta skórka z 1 pomarańczy,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki drobnego cukru, 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie :

Pierniczki Katarzynki przełóż do miski i zblenduj. Dodaj rozpuszczone masło i połącz składniki. Foremki na tartaletki wypełnij masą piernikową. Łyżką wygładź całość. Włóż do lodówki na 30 minut.

Do miski przełóż ser. Dodaj skórkę z pomarańczy, wsyp cukier i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj. Dodaj partiami puree z dyni oraz jajka. Dokładnie połącz składniki.

Tartalerki wypełnij masą dyniową. Włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez  12-15 minut.





czwartek, 14 czerwca 2018

Placek z owocami

Placek z owocami 


Składniki : ( blaszka 36x24cm)
  • 400g mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 200g miękkiego masła,
  •  4 żółtka.

 Przygotowanie :

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj masło, żółtka oraz śmietanę. Dokładnie połącz składniki.  Uformuj kulę, zwiń w folię i włóż do lodówki na 30-40 minut.

Ciasto rozwałkuj i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto włóż do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni.  

Składniki nadzienia :
  • 800g truskawek ,
  • 2 jabłka,
  • 1 szklanka borówek,
  • 2-3 łyżki cukru.
 Przygotowanie :

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 
Truskawki obierz ze szypułek i pokrój na mniejsze kawałki.
Jabłka i truskawki przełóż do garnka, wsyp cukier i duś 10-15minut.


 Składniki kruszonka : 
  • 4 łyżeczki masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki mąki.

   Przygotowanie kruszonki :

 Rozpuść masło. Dodaj mąkę i cukier puder. Uformuj kulę i pokrusz na okruszki.

Na podpieczony spód ciasta przełóż masę owocową. Wsyp borówki.  Ciasto posyp kruszonka i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piecz przez 35-40 minut.


wtorek, 5 czerwca 2018

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami 


Składniki : ( forma 24cm )
  • 250g mąki,
  • 125g zimnego masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 40ml zimnej wody.
Przygotowanie ciasta :

Na stolnicę wysyp mąkę i sól. Zrób na środku wgłębienie. Wrzuć pokrojone masło. Wbij jajko. Całość szybko zagnieć dolewając zimnej wody. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 40 minut.  

Składniki nadzienie :
  • 1 kg jabłek,
  • cynamon,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • sok z 1/2 cytryny.
Przygotowanie tarty :

Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wlej sok z cytryny. Delikatnie przełóż do garnka. Wsyp cynamon i cukier. Duś 5 minut. Ciasto rozwałkuj. Ułóż ostudzone jabłka. Boki ciasta zawiń do środka. Tartę włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni  i piecz przez 35 minut.

wtorek, 22 maja 2018

Dieta Raw Food Karoliny i Macieja Szaciłło

Dieta Raw Food Karoliny i Macieja Szaciłło


W moje ręce trafiła książka Dieta Raw Food Karoliny i Macieja Szaciłło. 
Autorzy to znana para zajmująca się zdrowym trybem życia, odżywianiem i medytacją. Prowadzą rozmaite kursy i szkolenia. Jest to już kolejna ich książka, więc mają doświadczenie i swoje grono odbiorców. Uważam, że warto do nich dołączyć. Możecie obejrzeć sobie sami na medytujemy.pl czym się zajmują.
Jeśli chodzi o samą książkę to jest wydana na dobrej jakości papierze z miękką okładką. Ma ponad 200 stron i pełno w niej ślicznych, wręcz zachęcających zdjęć.

Dieta Raw Food jest znana na całym świecie, więc siłą rzeczy dotarła i do Polski. Oczywiście zdecydowanie bardziej znana jest w Stanach, gdzie stosuje ją wielu celebrytów, jednak i u nas nie brakuje jej zwolenników.  Wiele osób twierdzi, że to najbardziej naturalna z diet. W wielkim skrócie (bo zainteresowanych odsyłam do książki) jak nazwa wskazuje jest to dieta oparta na surowych, nieprzetworzonych produktach. Takich, jakich używali nasi przodkowie. Czyli bez zbędnych ulepszaczy, w prostej formie. Głównie są to warzywa i owoce. Należy również pamiętać, że nie mogą być przygotowywane w temperaturze wyższej niż 42 stopnie, ponieważ wtedy zachodzą nieodwracalne zmiany które znacząco wpływają na ostateczną wartość produktu. Ważną sprawą jest również to, że ta dieta nie ma nic wspólnego z głodzeniem się. Wręcz przeciwnie. 
Dieta pozytywnie wpływa na nasze ciało, samopoczucie i oczywiście na masę :)

W książce autorzy zaczynają od prostego i nie dłużącego się wprowadzenia. Mówią jak się przygotować i czego będziemy potrzebować. Następnie przechodzimy bezpośrednio do 20 dniowego planu oczyszczania organizmu. Jest również osobny dział poświęcony deserom. Nie chcę zdradzać za wiele, dlatego napiszę tylko, że warto. 
Warto kupić książkę i spróbować przepisów !





niedziela, 13 maja 2018

Szarlotka z rabarbarem

Szarlotka z rabarbarem 


Składniki : ( blacha 24cmx24cm )
  • 200g mąki pszennej,
  • 100g mąki krupczatki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 żółtko,
  • 60g cukru pudru,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 150g masła,
  • 1 - 1,5 kg jabłek,
  • rabarbar,
  • ewentualnie cukier do jabłek i rabarabaru. 

 Przygotowanie :

Jabłka obierz oraz pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka. Wrzuć pokrojony rabarbar.Przykryj i duś parę minut aż całość delikatnie zmięknie.  Ewentualnie wsyp cukier do smaku.

Do miski wsyp mąkę pszenną i krupczatkę. Dodaj proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszaj. Wrzuć pokrojone masło na kawałki oraz  żółtko i śmietanę. Dokładnie połącz składniki. Ciasto podziel na 2 części. Pierwsza część rozwałkuj drugą włóż do lodówki na 20 minut. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i włóż ciasto. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i podpiecz spód przez 15-20 minut.  Wyciągnij podpieczony spód i wyłóż jabłka. Drugą część ciasta rozwałkuj i połóż na górę jabłek. Możesz również wyciąć wzroki z foremek do ciasteczek. Całość włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez 35minut.



niedziela, 6 maja 2018

SUPERKOKTAJLE dla zdrowia i urody - autorstwa Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr.

SUPERKOKTAJLE dla zdrowia i urody 
 autorstwa Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr.


Za pośrednictwem wydawnictwa Zwierciadło w moje ręce trafiła świeżutka, pachnąca jeszcze nowością książka. O tematyce, którą dotąd raczej średnio się zajmowałam - tym bardziej zasiadłam szybciutko do czytania.

A o jakiej książce mowa?

SUPERKOKTAJLE dla zdrowia i urody - autorstwa Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr.
Może zacznę od przedstawienia autorki, bo to ważna rzecz.
Pani Kasia jest dietetykiem klinicznym. Wychodzi z założenia, że jeść można niemal wszystko - ważne są jednak proporcje. Kładzie nacisk głównie na produkty sezonowe, regionalne a co najważniejsze - naturalne. Nie jest to jej pierwsza książka. W sklepach można znaleźć również inne, ciekawe pozycje.

Sama książka to ponad 200 stron, w tym trochę miejsca na własne przepisy. Miękka oprawa. Papier dobrej jakości. Nie ma się do czego przyczepić - pozytywne wrażenia jeszcze przed otwarciem.

Koktajle znałam jak każdy inny. Jednak nie w takim wymiarze, w jakim są przedstawione w książce, która to podzielona jest na 10 rozdziałów. Odpowiadają one pewnym grupom składników z których wykonywany jest koktajl. Każdy rozdział posiada krótki wstęp i bezpośrednio przechodzimy do przepisów na koktajle. Są one oczywiście bardzo proste do przyrządzenia, jednak smakują wyśmienicie. Dodatkowo do każdego jest krótki komentarz i śliczne zdjęcie, które nakłania do wypróbowania go.

Książka jest prosta i łatwa w odbiorze, tak samo jak i przepisy w niej znajdujące się. Obowiązkowa pozycja dla każdego zainteresowanego tematem. Zresztą, nawet niezainteresowani powinni po nią sięgnąć. Pyszne i zdrowe koktajle mogą podejść każdemu, niezależnie od preferencji żywieniowych.





środa, 21 marca 2018

Pomarańczowa babka

Pomarańczowa babka 


Składniki : 

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 200g roztopionego masła
  • 1  pomarańcz - sok z 1 pomarańczy + skórka.
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie :

Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Ubij mikserem na puszystą masę i partiami dodawaj mąkę ziemniaczaną, pszenna i proszek do pieczenia. Na koniec wlej masło oraz sok z pomarańczy i skórkę. Delikatnie połącz składniki. Ciasto przelej do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. 


piątek, 16 marca 2018

Sałatka makaronowa ze świeżymi warzywami i mozzarellą

Sałatka makaronowa 
ze świeżymi warzywami i mozzarellą 


Składniki :
  • 200g ulubionego makaronu,
  • 100g pomidorków koktajlowych ,
  • 1 ogórek,
  •  2 garści rukoli ,
  • 1 mozzarella,
  •  1 szalotka,
  •  2 łodygi selera naciowego,
  •  3 łyżki oliwy,
  •  świeże listki bazylii,
  •  1 ząbek czosnku,
  •  sól,
  •  pieprz.


Przygotowanie :

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do makaronu. Dodaj rukolę i kawałki mozzarelli. Listki bazylii pokrój drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Sos bazyliowy wlej do sałatki i wymieszaj składniki.

środa, 14 marca 2018

Ciasteczka owsiane z dodatkiem kawy

Ciasteczka owsiane z dodatkiem kawy 



Składniki :
  • 150g płatków owsianych ,
  • 2 łyżki siemienia lnianego, 
  • 1 jajko ,
  • 3 łyżki miodu, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego, 
  • 50g orzechów włoskich,
  •  50g migdałów, 
  • 50g żurawiny,
  • 1/3 szklanki kawy.


Przygotowanie :

Do miski wysp płatki dodaj bakalie - migdały, żurawinę oraz orzechy. Wsyp siemię lniane i proszek do pieczenia. Wlej miód,kawę, rozbełtane jajko oraz olej. Połącz składniki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj obok siebie porcje tworząc ciasteczka. Piecz w 180 stopniach i piecz 15-18 minut.

wtorek, 13 marca 2018

Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym z mozzarellą

Pulpety z kaszy jaglanej 
w sosie pomidorowym z mozzarellą 


Składniki :
  • 200g kaszy jaglenej, 
  • 2 cebule,
  •  2 ząbki czosnku,
  •  oregano,
  •  tymianek,
  •  1 szklanka bułki tartej ( u mnie z bułki pełnoziarnistej ),
  •  olej,
  • natka pietruszki 
  • sól ,
  • pieprz,
  •  1 jajko,
  •  400ml sosu poidorowego - passata,
  •  150ml bulionu warzywnego,
  • 80g startej mozzarelli.
Przygotowanie :

Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Podsmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Odcedzoną kaszę przełóż do miski. Dodaj podsmażona cebulę i czosnek. Wbij jajko i wrzuć posiekaną natkę pietruszki. Przypraw - tymiankiem, oregano, solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj masę. W dłoniach uformuj pulpeciki i obtocz w bułce tartej. Pulpeciki smaż z każdej strony na patelni z niewilką ilością oleju. Złote kluki ściągnij z patelni. Wlej na patelnię sos pomidorowy oraz bulion. Duś parę minut. Dopraw do smaku. Pulpeciki ułóż na sosie. Posyp startą mozzarellą i włóż całość do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni. Piecz przez 10-12 minut. 

poniedziałek, 12 marca 2018

Kotlety z dorsza w panierce z płatków owsianych

Kotlety z dorsza z kaszą jaglaną
w panierce z płatków owsianych 


Składniki :
  • 400g świeżego dorsza,
  • 150g ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 marchewka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • natka pietruszki,
  • olej do smażenia. 

Przygotowanie :

Rybę i kaszę jaglaną przełóż do blendera i zmiel. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Wbij jajko i wsyp sól i pieprz. Dokładnie połącz składniki. W dłoniach uformuj kotleciki. Obtocz w bułce tartej wymieszanej z płatkami owsianymi. Smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.

piątek, 2 marca 2018

Sushi ze śledziem

Sushi ze śledziem 


Składniki :
  • 150g ryżu do sushi,
  • 1 opakowanie Matiasów Seko,
  • 1/2 sałaty dębolistnej, ( lub ulubiona ) 
  • marynowany imbir,
  •  ogórek kiszony,
  • 1/2 awokado,
  • 4 listki alg morskich,
  • 2 łyżeczki octu ryżowego,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • do podania : wasabi, marynowany imbir, sos sojowy. 
Przygotowanie :

Przesyp ryż na sitko. Zalewamy wodą i płuczemy do momentu aż woda przestanie być mętna. Wsyp ryż do garnka i zalej wodą ( 0,5 cm nad powierzchnią ryżu). Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Do kubeczka wlej ocet ryżowy. Wsyp sól i cukier. Wymieszaj. Sos wlej do ryżu i wymieszaj.  Ogórki oraz awokado obierz ze skórki i pokrój w podłużne, cienkie plasterki. Matiasa przetnij na pół. Płat alg morskich połóż na macie bambusowej owiniętą folią. Ułóż ryż na długości dociskając. Z brzegu ryżu nałóż  sałatę, ogórek i awokado. Na górę połóż matiasa oraz marynowany imbir. Całość zwiń mocno naciskając matę zwijamy tworząc rulon. Sushi podziel na porcje. Podawaj z wasbi, sosem sojowym oraz imbirem marynowanym.