Paszteciki z kapustą kiszoną,
grzybami i wędzoną śliwką
Składniki ciasto :
- 600g mąki ,
- 250ml ciepłego mleka,
- sól,
- 1 łyżka cukru,
- 2 jajka,
- 30g świeżych drożdży,
- 50g miękkiego masła ( lub margaryny ) ,
- 1 rozbełtane jajko do posmarowania bułeczek.
Do miski wlej 1/3 szklanki ciepłego mleka. Dodaj pokruszone drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj całość. Zostaw zaczyn do wyrośnięcia. Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie. Wlej zaczyn, mleko , rozbełtane jajka i wsyp sól.Dodaj masło. Wyrób ciasto, tak aby było elastyczne.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Składniki nadzienie :
- 300g kiszonej kapusty,
- olej,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- sól,
- pieprz,
- 300g pieczarek,
- 1 cebula,
- 50g suszonych grzybów ( podgrzybki ),
- 3 wędzone śliwki.
Suszone grzyby przełóż do miseczki. Wlej wrzątek i zostaw na 15 minut.
W garnku rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną kapustę i smaż parę minut. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Wlej niewielką ilość wody i duś 15 minut.
Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pokrojone pieczarki oraz cebulę. Namonoczne grzyby odciśnij i drobno posiekaj. Dorzuć do pieczarek. Smaż całość parę minut. Śliwki drobno pokrój i dorzuć do grzybów.
Kapustę odcedź i przełóż do miski. Dodaj wcześniej przygotowane grzyby. Całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Ciasto drożdżowe rozwałkuj. Podziel na kwadraty. Na środku ułóż farsz i zlep według instrukcji.
Paszteciki posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp czarnuszką.
Całość włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 18-20 minut.