Szarlotka z rabarbarem
Składniki : ( blacha 24cmx24cm )
- 200g mąki pszennej,
- 100g mąki krupczatki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 żółtko,
- 60g cukru pudru,
- 2 łyżki śmietany,
- 150g masła,
- 1 - 1,5 kg jabłek,
- rabarbar,
- ewentualnie cukier do jabłek i rabarabaru.
Przygotowanie :
Jabłka obierz oraz pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka. Wrzuć pokrojony rabarbar.Przykryj i duś parę minut aż całość delikatnie zmięknie. Ewentualnie wsyp cukier do smaku.
Do miski wsyp mąkę pszenną i krupczatkę. Dodaj proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszaj. Wrzuć pokrojone masło na kawałki oraz żółtko i śmietanę. Dokładnie połącz składniki. Ciasto podziel na 2 części. Pierwsza część rozwałkuj drugą włóż do lodówki na 20 minut. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i włóż ciasto. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i podpiecz spód przez 15-20 minut. Wyciągnij podpieczony spód i wyłóż jabłka. Drugą część ciasta rozwałkuj i połóż na górę jabłek. Możesz również wyciąć wzroki z foremek do ciasteczek. Całość włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez 35minut.
Niesamowicie apetycznie wygląda ta szarlotka, ciekawe czy tak samo smakuje. Taki przepis w sam raz na wiosnę.
OdpowiedzUsuńPrzepis super. Szarlotka wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasto z rabarbarem, ale niestety jest on tylko sezonem więc za każdym razem chcę się go najeść ile tylko mogę. Ogólnie fajne przepisy na ciasta i desery znajduję w serwisie https://basiazsercem.pl/ z którego już udało mi się z sukceem wykonać kilka fajnych potraw.
OdpowiedzUsuń