Sushi ze śledziem
Składniki :
- 150g ryżu do sushi,
- 1 opakowanie Matiasów Seko,
- 1/2 sałaty dębolistnej, ( lub ulubiona )
- marynowany imbir,
- ogórek kiszony,
- 1/2 awokado,
- 4 listki alg morskich,
- 2 łyżeczki octu ryżowego,
- szczypta soli,
- szczypta cukru,
- do podania : wasabi, marynowany imbir, sos sojowy.
Przygotowanie :
Przesyp ryż na sitko. Zalewamy wodą i płuczemy do momentu aż woda przestanie być mętna. Wsyp ryż do garnka i zalej wodą ( 0,5 cm nad powierzchnią ryżu). Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Do kubeczka wlej ocet ryżowy. Wsyp sól i cukier. Wymieszaj. Sos wlej do ryżu i wymieszaj. Ogórki oraz awokado obierz ze skórki i pokrój w podłużne, cienkie plasterki. Matiasa przetnij na pół. Płat alg morskich połóż na macie bambusowej owiniętą folią. Ułóż ryż na długości dociskając. Z brzegu ryżu nałóż sałatę, ogórek i awokado. Na górę połóż matiasa oraz marynowany imbir. Całość zwiń mocno naciskając matę zwijamy tworząc rulon. Sushi podziel na porcje. Podawaj z wasbi, sosem sojowym oraz imbirem marynowanym.
Ciekawa propozycja i na pewno warto wypróbować :)
OdpowiedzUsuń