Wytrawne babeczki
z chrzanowym serkiem i tatarem ze śledzi
Składniki babeczki :
- 300g mąki,
- 200g zimnego masła,
- 2 żółtka,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie babeczek :
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól, pieprz i pokrojone masło. Nożem posiekaj wszystko. Dodaj żółtko i szybko zagnieć ciasto. Włóż do lodówki na 30-40 minut. Ciasto rozwałkuj i wylep foremki ciastem. Włóż do nagrzanego piekarnika na 10-14 minut w temperaturze 190 stopni i piecz na złoty kolor.
Składanki serek :
- 200g kremowego serka naturalnego,
- 2 łyżeczki chrzanu,
- sól,
- pieprz,
- garść posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie serka :
Kremowy serek przełóż do miski. Dodaj chrzan. Wsyp natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Dokładnie połącz składniki.
Składniki tatar :
- 4 kiszone ogórki,
- 6 filetów Seko w oleju Beczka Śledzi,
- cebula ( użyłam z filetów Seko bedzka śledzi ),
- 1 pomidor,
- sól,
- pieprz,
- koperek,
- 1 małe jabłko,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka oleju ( użyłam z filetów Seko beczka śledzi ).
Przygotowanie tatar :
Filety śledziowe, jabłko,ogórek i pomidor drobno posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj drobno pokrojony koperek. Wlej sok z cytryny oraz olej. Wymieszaj. Dopraw do smaku
solą i pieprzem.
Przygotowanie babeczek:
Każdą babeczkę wypełnij chrzanowym serkiem. Na górze ułóż tatar ze śledzia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz