Tarta z jabłkami
Składniki : ( forma 24cm )
- 250g mąki,
- 125g zimnego masła,
- 2 łyżki cukru pudru,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- 40ml zimnej wody.
Na stolnicę wysyp mąkę i sól. Zrób na środku wgłębienie. Wrzuć pokrojone masło. Wbij jajko. Całość szybko zagnieć dolewając zimnej wody. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 40 minut.
Składniki nadzienie :
- 1 kg jabłek,
- cynamon,
- 2-3 łyżki cukru,
- sok z 1/2 cytryny.
Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wlej sok z cytryny. Delikatnie przełóż do garnka. Wsyp cynamon i cukier. Duś 5 minut. Ciasto rozwałkuj. Ułóż ostudzone jabłka. Boki ciasta zawiń do środka. Tartę włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i piecz przez 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz