Strony

poniedziałek, 30 grudnia 2019

Zakręcona ``pizza`` z ciasta francuskiego

Zakręcona ``pizza`` z ciasta francuskiego 


Składniki :
  • 300ml passaty pomidorowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • sól,
  • pieprz, 
  • bazylia,
  • olej,
  • ciasto francuskie,
  • 150g sera mozzarella starta.
Przygotowanie :

W garnku rozgrzej niewielką ilość oleju. Podsmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Wlej passatę i duś całość 10 minut co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem i bazylią. Ciasto rozwiń. Posmaruj całość passsatą i posyp serem. Zwiń w roladę i pokrój na grubsze plasterki. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 220 stopni przez 15-20 minut. 

Ślimaczki z serem i boczkiem

Ślimaczki z serem i boczkiem 


Składniki :
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 100g gęstej śmietany,
  • 100g sera mozarella startego,
  • 100g wędzonego boczku, ( możesz zamienić na ulubioną szynkę )
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie :

Boczek pokrój w drobna kostkę. Do śmietany wsyp sól i pieprz. Wymieszaj.

Ciasto francuskie rozwiń. Całość posmaruj śmietaną. Posyp serem i boczkiem. Całość zwiń w roladkę a następnie pokrój na grubsze plasterki. Ułóż ślimaczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 220 stopni przez 15-20 minut. 

sobota, 21 grudnia 2019

Ciastka orzeszki z kremem

Ciastka orzeszki z kremem 




Składniki : 
  • 3 szklanki mąki,
  • 250g masła,
  • 2 jajka L,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej.
Przygotowanie :

Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier puder i sodę. Wymieszaj. Dodaj pokrojone masło i wbij jajka. Zagnieć ciasto.  Włóż do lodówki na 1 godzinę.  

Nagrzej maszynkę do orzeszków. Z ciasta uformuj niewielkie kuleczki ciasta. Włóż do maszynki i piecz do momentu same będą same będą odskakiwać z foremki.

Składniki krem orzechowy :
  • 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich,
  • 1 szklanka gorącego mleka,
  • 200g masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru. 
Przygotowanie :

Do gorącego mleka wsyp orzechy. Odstaw na godzinę. Odcedź na sitku. Masło z cukrem pudrem zmiksuj mikserem na puszystą masę. Dodaj orzechy.  Dokładnie połącz składniki.

Każdą ``skorupkę`` orzeszków napełnij farszem orzechowym. Zlep ze sobą dwie połówki.

Ciasteczka przechowuj w lodówce. 

czwartek, 19 grudnia 2019

Ciasteczka z kremem czekoladowym

Ciasteczka z kremem czekoladowym 


Składniki :
  • 2 szklanki mąki,
  • 100g cukru,
  • 150g miękkiego masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka L,
  • ulubiony krem czekoladowy,
  • gorzka czekolada.
Przygotowanie :

Na papierze do pieczenia ułóż porcje kremu czekoladowego w wielkości orzecha włoskiego. Włóż całość do zamrażarki na 30 minut.

Do miski wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj żółtka i masło. Dokładnie wyrób ciasto. Rozwałkuj ciasto. Wytnij krążki. Na środek każdego krążka ułóż porcję kremu czekoladowego. W dłoniach zlep ciasto tak aby powstała kulka.

Ciasteczka ułóż na blaszce wyłożone papierem do pieczenia. Posyp posiekaną czekoladą.

Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 15 minut aż ciastka będą złote. 

sobota, 7 grudnia 2019

Kaszotto z komosy ryżowej z frankfurterkami

"Kaszotto" z komosy ryżowej z frankfurterkami 
z batatami i bobem.

Kaszotto z komosy ryżowej z kiełbaskami Morliny, batatem oraz bobem. Pyszna i sycące danie. Można je podawać na ciepło i na zimno, chociaż biorąc pod uwagę aktualną pogodę to jedyną słuszną opcją jest ta pierwsza. Idealnie nadaje się również jako danie do zabrania ze sobą do pracy, a stopień skomplikowania jest niski jak grudniowe temperatury.

Składniki :
Przygotowanie :

Komosę ryżową przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek. Wsyp bób, groszek cukrowy oraz dodaj pokrojony na mniejsze kawałki batat. Wlej bulion i duś pod przykryciem 10 minut. Do warzyw wrzuć pokrojone franki. Wsyp wcześniej przygotowaną komosę. Całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

A która z kiełbas podbije Twoją kuchnię? Klasyczna śląska, a może ta z piersi z kurczaka lub szynki? 
Podejmij wyzwanie i przekonaj się sam! Inspiracji szukaj na https://morliny.pl.

Przepis bierze udział w akcji :

Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni






Serowe kluseczki zapiekane w sosie pomidorowym z kiełbaskami

Serowe kluseczki zapiekane 
w sosie pomidorowym z kiełbaskami 

Mój autorski przepis, który doskonale sprawdza się na imprezach, rodzinnych spotkaniach, tak naprawdę w każdej sytuacji. Przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga wiele zaangażowania z naszej strony. Zimową porą ciężko o grilla więc chciałam zrobić coś, co przywróci wspomnienia cieplejszych dni, w które tak uwielbiamy grillować. Danie można podać na jednej, dużej patelni tak aby każdy mógł nabrać sobie odpowiednią porcję i delektować się nią w wybornym towarzystwie!

Składniki kluseczki :
  • 250g ugotowanych ziemniaków,
  • 100g białego sera,
  • 1 jajko L,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3-4 łyżki mąki pszennej,
  • sól.
Przygotowanie kluseczek :

Ziemniaki i ser  przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko oraz wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodaj sól. Połącz ze sobą składniki. Z ciasta uformuj niewielkie wałeczki. 

W garnku ugotuj wodę. Wsyp sól. Gotuj kluseczki do wypłynięcia na wierz. Odcedź.

Składniki :
Przygotowanie :
Kiełbaski pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż na suchej patelni co jakiś czas mieszając. Ściągnij z ognia.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Podsmaż pokrojony czosnek i cebulę. Dodaj pokrojoną paprykę. Wsyp groszek i liście szpinaku. Smaż chwilę co jakiś czas mieszając. Wlej pasattę pomidorową i dodaj wcześniej przygotowane kiełbaski. Duś parę minut. 

Do sosu pomidorowego wsyp kluseczki. Wymieszaj. Całość posyp startą mozzarellą. Danie włóż do piekarnika na grzanego do temperatury 200 stopni i piecz przez 6-8 minut.

 Możesz przykryć patelnię i dusić aż ser się rozpuści.


A która z kiełbas podbije Twoją kuchnię? Klasyczna śląska, a może ta z piersi z kurczaka lub szynki? 
Podejmij wyzwanie i przekonaj się sam! Inspiracji szukaj na https://morliny.pl.

Przepis bierze udział w akcji :


Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni




piątek, 6 grudnia 2019

Rozgrzewająca zupa z kiełbasą z porcją pieczonych pomidorów

Rozgrzewająca zupa z kiełbasą 
z porcją pieczonych pomidorów

Mocno rozgrzewająca zupa na zimowe dni. Podobną zupę robiła jeszcze moja babcia, po lekkim zmodyfikowaniu przedstawiam wam swoją wersję. Pyszna kiełbasa od Morliny, koniecznie rwana w dłoniach a nie krojona, to właśnie sposób mojej babci.
 Po dodaniu porcji pieczonych pomidorów dostajemy kompletne, syte danie które pomoże przetrwać nam zimowy czas!

Składniki :
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 4-5 szt ziemniaków,
  • 2 kiełbasy Morlińskie z szynki, https://morliny.pl
  • 1/2 szklanka mrożonego groszku,
  • 1 puszka białej fasoli,
  • 1 szklanka mrożonej mini marchewki,
  • sól,
  • pieprz,
  • pietruszka natka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • olej.

  • 3-4 kiście pomidorów koktajlowych,
  • 1-2 łyżki oleju.
Przygotowanie :
Pomidorki delikatnie umyj. Natrzyj niewielką ilością oleju. Ułóż na blaszce i piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez 8 -10 minut.

W garnku rozgrzej niewielką ilość oleju. Dodaj pokrojony czosnek i cebulę. Smaż chwilę. Dodaj pokrojoną kiełbasę  na mniejsze kawałki - porwałam ją w dłoniach. Do kiełbasy wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Wymieszaj. Wlej bulion. Duś pod przykryciem 10 minut. Wsyp groszek, marchew i fasolę. Gotuj dodatkowo 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej śmietanę . Zupę posyp posiekaną natką pietruszki.


Do każdej porcji włóż kiść upieczonych pomidorów.





A która z kiełbas podbije Twoją kuchnię? Klasyczna śląska, a może ta z piersi z kurczaka lub szynki? 
Podejmij wyzwanie i przekonaj się sam! Inspiracji szukaj na https://morliny.pl.

Przepis bierze udział w akcji :

Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni




wtorek, 3 grudnia 2019

Kruche rurki z czekoladowym kremem

Kruche rurki z czekoladowym kremem 




Składniki :

  • 500g mąki,
  • 300g masła,
  • 300g śmietany 18%,
  • szczypta soli,
  • cukier ,

Przygotowanie rurki :

Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć.
Włożyć do lodówki ciasto na 40min.  Rozwałkować i wyciąć paski. Owinąć na metalowe rurki. Obtocz rurki w cukrze.

Piecz w nagrzanym piekarniku do 190-200 
stopni na złoty kolor.


Składniki chrupiące orzechy : 

  • 200g czekolady mlecznej,
  • 1/2 szklanka cukru,
  • 100g orzechów laskowych.
Przygotowanie chrupiących orzechów :

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej.
Na patlenię wsyp cukier.
Postaw na gazie i podgrzewaj aż cukier się rozpuści ( nie mieszaj )
Wsyp orzechy. Energicznie wymieszaj i przelej na papier do pieczenia. Odstaw do ostygnięcia.

Tłuczkiem rozbij karmel z orzechami.

Każdą rurkę namocz w roztopionej czekoladzie i posyp karmelem z orzechami.

Składniki nadzienie :

  • 500ml śmietanki 30%
  • 200g serka mascaropne
  • 5-6 łyżek kremu orzechowego
  • 1,0ml wódki,
  • 3-4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie nadzienia :

Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
Nie przerywając miksowania dodaj mascaropne oraz krem orzechowy.Wlej wódkę.

Masę przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj rurki.


czwartek, 28 listopada 2019

Ciastka orzeszki piernikowe

Ciastka orzeszki piernikowe 



Składniki :

  • 2 3/4 szklanki mąki,
  • 2 łyżka kakao,
  • 1 łyżka przyprawy do pierników,
  • 250g masła,
  • 2 jajka L,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej.
Przygotowanie :

Mąkę przesiej do miski z kakao i przyprawą do piekarnika. Dodaj cukier puder i sodę. Wymieszaj. Dodaj pokrojone masło i wbij jajka. Zagnieć ciasto.  Włóż do lodówki na 1 godzinę.  

Nagrzej maszynkę do orzeszków. Z ciasta uformuj niewielkie kuleczki ciasta. Włóż do maszynki i piecz do momentu same będą same będą odskakiwać z foremki. 

Składniki nadzienie :
  • 200g miękkiego masła,
  • 200g masy krówkowej,
  • 100g zmielonych migdałów.
Przygotowanie nadzienia :

Masło przełóż do miski i za pomocą miksera zmiksuj na puszystą masą. Nie przerywając miksowania dodaj masę krówkową i migdały.

Do każdej skorupki ciasteczek włóż farsz. Orzeszki zlep ze sobą. Ciasteczka włóż do lodówki. 

czwartek, 21 listopada 2019

Zupa krem z ziemniaków z chrzanem

Zupa krem z ziemniaków z chrzanem 


Składniki :
  • 1 średni por, ( biała część )
  • 6 ziemniaków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej do smażenia,
  • 2  łyżki chrzanu,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • sól,
  • pieprz,
  • bulion.
 Przygotowanie :

W garnku rozgrzej olej. Wrzuć posiekany por i smaż parę minut. Ząbki czosnku obierz i potnij na mniejsze kawałki. Smaż całość parę minut.  Wrzuć pokrojone ziemniaki i wlej bulion. Gotuj 15 minut na wolnym ogniu. Dodaj chrzan i śmietanę. Gotuj ponownie parę minut. Zupę zblenduj i dopraw do smaku solą i pieprzem. 

 

wtorek, 19 listopada 2019

Domowe hot-dogi z grillowaną kiełbaską

Domowe hot-dogi z grillowaną kiełbaską 


Składniki :
  • 4 ulubione bułki hot dog,
  • 4 kiełbaski,
  • 2 pomidory malinowe, 
  • 1 cukinia,
  • sałata,
  • marynowana czerwona cebula,
  • czarnuszka,
  • ketchup,
  • 1 łyżka oleju.
Przygotowanie :

Bułeczki zgrilluj na suchej patelni. Niewielką ilość oleju rozsmaruj na patelni podsmaż kiełbaski oraz pokrojoną cukinię.  Bułki przekrój na pół. Posmaruj ketchupem. Włóż do środka liść sałaty oraz kiełbaskę. Ułóż cukinię,pokrojone pomidorki oraz marynowaną cebulę. Całość posyp czarnuszką. 

piątek, 15 listopada 2019

Łazanki z kiszoną kapustą

Łazanki z kiszoną kapustą 


Składniki: 
  • 400g kapusty kiszonej,
  • 2 cebule, 
  • 2 kiełbasy wiejskie, 
  • 2 kiełbasy śląskie,
  • 300g mięsa pieczonego, 
  •  olej,
  •  makaron ,
  •  sól, 
  • pieprz,
  • tymianek.

Przygotowanie :
 

Kapustę pokrój.  Podsmaż na rozgrzanym oleju co jakiś czas mieszając. Wlej niewielką ilość wody i duś 10minut. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiełbasę i cebulę  pokrój w kostkę. Wrzuć do rondla i podsmaż całość. (najlepiej w rondu gdzie będzie można wrzucić kapustę). Do podsmażonej wędliny wrzuć ugotowaną kapustę, ugotowany makaron oraz rozdrobnione mięso pieczone. Duś na wolnym ogniu 10 minut co jakiś czas mieszając. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.

poniedziałek, 4 listopada 2019

Makaron bolognese z indyka dla dzieci

Makaron bolognese z indyka 
dla dzieci Angry Birds



Składniki :
  •  400g mięsa mielonego z indyka, 
  • 700ml passaty pomidoroweJ, 
  • 1 cebula, 
  • 1 papryczka chilli, 
  •  oliwa,
  •  sól, 
  • pieprz, 
  • oregano,
  • bazylia, 
  • 150ml bulionu.
Przygotowanie :
 Cebulę i chilli pokrój na kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i smaż cebulę co jakiś czas mieszając. Dodaj mięso i podsmaż. Przypraw solą i pieprzem. Wlej passatę i bulion. Całość wymieszaj i duś 10 minut. Dopraw bazylią i oregano.

niedziela, 3 listopada 2019

Bułeczki dyniowe

Bułeczki dyniowe 


Składniki :
  • 500g mąki,
  • 1 opakowanie drożdży suszonych ( 7g ) ,
  • 150ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 jajko L,
  • 30g roztopionego masła,
  • 250g purre z dyni, 
  • ewentualnie - 1 rozbełtane jajko do posmarowania bułeczek.


Przygotowanie :

Do miski wsyp mąkę, cukier , sól i drożdże. Wymieszaj. Dodaj jajko, masło i purre z dyni. Wlej wodę. Zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto podziel na równie części. Uformuj bułeczki. Ponownie przykryj ściereczką i pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Bułeczki natnij nożem na brzegach. Włóż do piekarnika i piecz przez 20-25 minut.

sobota, 19 października 2019

Ciasto z malinami i bezą

Ciasto z malinami i bezą


Składniki ciasto :
  • 250g mąki krupczatki,
  • 100g cukru pudru,
  • 80g masła,( w temperaturze pokojowej )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1-2 łyżki wody, 
  • 3 żołtka.


Składniki nadzienie :
  • 400g-500g mrożonych malin,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.


 Składniki beza :
  • 3 białka ,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.


 Przygotowanie :

Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski.  Ugnieć ciasto. Rozwałkuj na wcześniej wykrojonym papierze do pieczenia i włóż do formy. Włóż do lodówki na 10 minut.

Maliny przełóż do miski. Wsyp mąkę ziemniaczaną.  Przełóż na ciasto.

Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami cukier. Na końcu wsyp mąkę ziemniaczaną. Pianę rozsmakuj na górze ciasta. Z resztek ciasta posyp

Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. 

Blaszka : 30 cm x 24 cm

środa, 16 października 2019

Kasza bulgur z fasolą i kukurydzą

Kasza bulgur z fasolą i kukurydzą 


Składniki :

  • 300g kaszy bulgur,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 1 puszka fasoli czerwonej,
  • 1 puszka pomidorów krojonych, 
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 łyżeczki chilli,
  • awokado,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie :

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Wsyp kaszę. Dodaj pomidory i wlej 1-1,5 szklanki wody. Duś pod przykryciem 10minut. Dodaj odsączoną kukurydzą i fasolę. Jeśli die będzie gęste dolej niewielką ilość wody. Duś całość 5 minut co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem i chilli. Kaszę podawaj z plasterkami awokado. 

sobota, 14 września 2019

Zapiekane ziemniaki z oscypkiem

Zapiekane ziemniaki z oscypkiem


Składniki :
  • 8 szt ziemniaków,
  • olej,
  • 1 szklanka passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka przyprawy zioła włoskie lub zioła prowansalskie,
  • 3 łyżki startego sera mozzarella,
  • serki oscypki,
  • pieprz.
Przygotowanie :

Ziemniaki dokładni umyj. Natrzyj olejem i przełóż na blaszkę. Piecz przez 40-50 min aż będą miękkie. 

Ziemniaki przetnij na pół. Wydrąż środek i przełóż do miseczki. Wsyp sery oraz pieprz. Wymieszaj całość. 

Do miseczki wlej passatę pomidorową. Dodaj koncentrat pomidorowy i wsyp przyprawy. Wymieszaj. 

Pozostałą cześć ziemniaków spłaszcz dłonią na blaszkę formując nieduże placki.  Każdy ziemniaczany placek posmaruj sosem pomidorowym i posyp ziemniakami z serem. Na górze ułóż pół serka oscypek. 

Ziemniaki włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 15 minut. 



Ziemniaki możesz na początku ugotować lub wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia. 
Zamiast pieczenia w piekarniku wykorzystaj grilla ! 

wtorek, 10 września 2019

Szaszłyki z indyka

Szaszłyki z indyka 


Składniki :

  • 500g fileta z indyka,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • curry,
  • czerwona papryka słodka,
  • 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie :

Mięso pokrój na cienkie paseczki. Przełóż do miski. Wlej olej. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wsyp przyprawy. Dokładnie wymieszaj składniki. Mięso nabij na patyczki do szaszłyków. Grilluj z dwóch stron na złoty kolor. 


czwartek, 22 sierpnia 2019

Zupa krem z białych warzyw z ryżowymi kulkami i pesto z liści rzodkiewek

Zupa krem z białych warzyw z ryżowymi kulkami
i pesto z liści rzodkiewek



Składniki zupa krem :

  • 1/2 kalafiora,
  • 3-4 szt ziemniaków,
  • 1/2 pęczka białych szparagów,
  • 1/2 selera,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • bulion.

Przygotowanie zupy :

Do garnka wrzuć masło. Dodaj pokrojone warzywa i podsmaż chwilę całość
co jakiś czas mieszając. Wlej bulion i duś na wolnym ogniu 12-15 minut. Całość zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Składniki kulki ryżowe :

  • 100g ryżu,
  • 1 cebula,
  • 1/2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 2 łyżki bułki tartej ( u mnie z pieczywa graham),
  • olej do smażenia,

Przygotowanie :

Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wsp curry i gotuj. 
Odcedź i ostudź.

Na patelni rozpuść masło i dodaj posiekane cebulę. Smaż chwilę co jakiś czas mieszając.  Cebulę przełóż do ryżu. Dodaj jajko oraz bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem.

Dokładnie połącz składniki.

W dłoniach uformuj niewielkie kulki.
Obtocz w płatkach owsianych wymieszanych z siemnieniem lnianym.

Smaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu.

Składniki pesto :

  • liście z pęczka rzodkiewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść orzechów włoskich,
  • 1-2 łyżki startego parmezanu,
  • 80ml oliwy z oliwek,
  • pieprz.


Przygotowanie pesto :

Liście dokładnie oczyść. Przełóż do blendera. Dodaj orzechy i czosnek. Wlej oliwę. Wsyp parmezan i pieprz. Całość dokładnie zmiksuj.


Zupę przelej na talerz. Połóż 2-3 złote kulki ryżowe. Całość polej pesto.