Kruche rurki z czekoladowym kremem
Składniki :
- 500g mąki,
- 300g masła,
- 300g śmietany 18%,
- szczypta soli,
- cukier ,
Przygotowanie rurki :
Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć.
Włożyć do lodówki ciasto na 40min. Rozwałkować i wyciąć paski. Owinąć na metalowe rurki. Obtocz rurki w cukrze.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 190-200
stopni na złoty kolor.
Składniki chrupiące orzechy :
- 200g czekolady mlecznej,
- 1/2 szklanka cukru,
- 100g orzechów laskowych.
Przygotowanie chrupiących orzechów :
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej.
Na patlenię wsyp cukier.
Postaw na gazie i podgrzewaj aż cukier się rozpuści ( nie mieszaj )
Wsyp orzechy. Energicznie wymieszaj i przelej na papier do pieczenia. Odstaw do ostygnięcia.
Tłuczkiem rozbij karmel z orzechami.
Każdą rurkę namocz w roztopionej czekoladzie i posyp karmelem z orzechami.
Składniki nadzienie :
- 500ml śmietanki 30%
- 200g serka mascaropne
- 5-6 łyżek kremu orzechowego
- 1,0ml wódki,
- 3-4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie nadzienia :
Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
Nie przerywając miksowania dodaj mascaropne oraz krem orzechowy.Wlej wódkę.
Masę przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj rurki.