Ciastka orzeszki z kremem
Składniki :
- 3 szklanki mąki,
- 250g masła,
- 2 jajka L,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej.
Przygotowanie :
Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier puder i sodę. Wymieszaj. Dodaj pokrojone masło i wbij jajka. Zagnieć ciasto. Włóż do lodówki na 1 godzinę.
Nagrzej maszynkę do orzeszków. Z ciasta uformuj niewielkie kuleczki ciasta. Włóż do maszynki i piecz do momentu same będą same będą odskakiwać z foremki.
Składniki krem orzechowy :
- 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich,
- 1 szklanka gorącego mleka,
- 200g masła,
- 1/2 szklanki cukru pudru.
Przygotowanie :
Do gorącego mleka wsyp orzechy. Odstaw na godzinę. Odcedź na sitku. Masło z cukrem pudrem zmiksuj mikserem na puszystą masę. Dodaj orzechy. Dokładnie połącz składniki.
Każdą ``skorupkę`` orzeszków napełnij farszem orzechowym. Zlep ze sobą dwie połówki.
Ciasteczka przechowuj w lodówce.
Robiłam je kiedyś - będę musiała koniecznie ponowić!
OdpowiedzUsuń