Ciasto piernikowe z kaszą manną i powidłami
Składniki : (blaszka 20cm x 24cm )
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki miodu,
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka czarnej herbaty, ( mocno zaparzona z 2 torebek )
- 3 szklanki mąki,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- 2 łyżeczki sody.
Do miski wbij jajka. Dodaj cukier. Zmiksuj całość na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlej partiami miód, olej i herbatę. Wsyp mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do pierników. Podziel ciasto na 3 równe części. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy blat piecz osobno w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20-25 minut.
Składniki masa :
- 1 słoiczek powideł,
- 500ml mleka,
- 5 łyżek kaszy manny,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 200g masła.
W rondelku zagotuj 250ml mleka. Do pozostałej części mleka wsyp kaszę manną oraz cukier. Wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Energicznie połącz składniki. Ściągnij z ognia i ostudź. Miękkie masło zmiksuj na puszysty puch. partiami dodaj ostudzoną kaszę manną.
Przygotowanie ciasta :
Na pierwszy blat rozsmaruj pół porcji powideł i masy z kaszy. Przykryj drugim plackiem i rozsmaruj pozostałą cześć konfitury i masy. Przykryj całość trzecim blatem ciasta i całość polukruj.
Ciasto włóż do lodówki na minimum 3-4 godziny.
Przepis na lukier znajdziesz tutaj : Lukier królewski