Pierogi ze smażonymi ziemniakami
Składniki ciasto :
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 1,5 łyżki ciepłego
stopionego masła.
Przygotowanie
:
Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z
masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj
ściereczką i odstaw na 30-50 minut.
Składniki nadzienie :
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- olej do smażenia,
- pieprz,
- sól.
Przygotowanie :
Ziemniaki ugotuj.
Odcedź. Przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną cebulę oraz posiekany drobno czosnek.
Dodaj ziemniaki i smaż co jakiś czas mieszając.
Wsyp sól, pieprz oraz ziarenka smaku.
Dokładnie wymieszaj.
Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą
szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w
osolonej wodzie przez 5 minut.