Zakwas na żurek
Składniki : ( zakwas na 2,5l żurku )
- 1 szklanka mąki żytniej razowej ( typ 2000),
- 500ml ciepłej, przegotowanej wody,
- ząbek czosnku,
- 2-3 liście laurowe,
- łyżeczka ziela angielskiego.
- słoik,
- gaza,
- gumka lub sznurek.
Słoik dokładnie umyj i sparz wrzącą wodą. Pozostaw do wyschnięcia.
Do słoika wlej wodę i wsyp mąkę. Dokładnie wymieszaj. Wrzuć przyprawy i czosnek.
Słoik przykryj gazą i owiń sznurkiem. Odstaw w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Żurek raz dziennie zamieszaj. Jeśli wolisz kwaśniejszy żur pozostaw w ciepłym miejscu do 5-6 dni.
Żurek kisimy do uzyskania kwasowego smaku i zapachu w temperaturze pokojowej.
Jeśli nie użyjesz od razu żurku od razu przechowuj w lodówce do 2 tygodni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz