Paella z pieczonym kurczakiem
Paella z pieczonym kurczakiem
To mój smak na wagę złota. Połączenie wielu smaków jest genialne a zarazem bardzo proste. Danie łatwe do zrobienia a efekt finalny jest wyśmienity. Posiłek lekki i pyszny w trakcie jedzenia odczuć można błogość i zadowolenie. Takiego obiadu nie powstydziłby się nawet rasowy poszukiwacz złota! :)
To mój smak na wagę złota. Połączenie wielu smaków jest genialne a zarazem bardzo proste. Danie łatwe do zrobienia a efekt finalny jest wyśmienity. Posiłek lekki i pyszny w trakcie jedzenia odczuć można błogość i zadowolenie. Takiego obiadu nie powstydziłby się nawet rasowy poszukiwacz złota! :)
Składniki :
- 5 udźców z kurczaka,
- przyprawa do kurczaka,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki mąki.
- 400 g ryżu na paellę,
- 1 łyżeczka papryka ostra,
- 2 łyżeczki curry,
- 1,5 L bulionu drobiowego,
- 200g mrożonego groszku,
- 200g mrożonego bobu, ( w z sezonie użyj świeżego )
- 1 cebula.
Mięso dokładnie oczyść. Wlej olej i wsyp przyprawę. Dokładnie wymieszaj całość. Mięso przełóż do miski i włóż do lodówki na godzinę. Udźce z kurczaka posyp mąkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso z dwóch stron. Przełoż na blachę do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piecz przez 20 minut.
Na patelni na której smażył się kurczak wrzuć cebulę. Smaż chwilę. Wsyp ryż oraz wlej 1/3 porcję bulionu. Dodaj groszek, bób oraz wsyp curry i paprykę. Wymieszaj dokładnie całość. Duś parę minut. Wlej resztę bulionu i gotuj do miękkości. Ułóż podpieczone mięso . Przykryj całość i pozostaw na 5 minut aby całe danie nabrało aromatu.
Wygląda wspaniale! Niezwykle smakowite kolorki :)
OdpowiedzUsuń