Zapiekany kalafior z pomidorami
z mozzarellą i winem
Szukacie pomysłu na szybką i aromatyczną kolacje ? :)
Dobrze trafiliście ! Przepyszny przepis na pieczonego kalafiora z pomidorami, serem mozzarella i białym winem. Do tego dania nie potrzeba robić sosu pomidorowego - zrobi się sam z pieczenia pomidorów i białego wina ! Wystarczy świeża bagietka i uczta gotowa !
Dobrze trafiliście ! Przepyszny przepis na pieczonego kalafiora z pomidorami, serem mozzarella i białym winem. Do tego dania nie potrzeba robić sosu pomidorowego - zrobi się sam z pieczenia pomidorów i białego wina ! Wystarczy świeża bagietka i uczta gotowa !
Składniki :
- 1 kalafior,
- 400g pomidorków koktajlowych,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oleju,
- zioła prowansalskie,
- świeżo zmielony pieprz czarny,
- 3 łyżki startego parmezanu,
- 1 kulka mozzarelli,
- 4-5 łyżek wytrawnego białego wina.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Kalafior podziel na mniejsze różyczki, pomidorki pokrój na połówki. Przełóż do miski. Wlej olej i wsyp zioła prowansalskie oraz świeżo zmielony pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym. Całość przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika na 15 minut. Wyciągnij ponownie i ułóż mozzarellę oraz posyp parmezanem. Wlej wino i ponownie włóż do piekarnika na 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz