Spaghetti
z mięsnymi kuleczkami z parmezanem
Włochy to pomidory dojrzewające w słońcu, oliwki i spaghetti.
Spaghetti natomiast głównie kojarzy się z mięsem mielonym i sosem pomidorowym.
Spaghetti natomiast głównie kojarzy się z mięsem mielonym i sosem pomidorowym.
Chcę zaprezentować wersje z pulpecikami z dodatkiem parmezanu i nutki musztardy francuskiej.
Dzieciaki przepadają za taką wersją.
Dzieciaki przepadają za taką wersją.
Jedynie co mogę powiedzieć że to pychotka !
Jak raz spróbujecie to tylko w takiej wersji będziecie jeść spaghetti.
Składniki : 200g makaronu spaghetti, 400g mięsa mielonego wieprzowego, 4 łyżki startego parmezanu, 1/2 szklanki bułki tartej, sól, pieprz, jajko, 1 łyżka ketchupu, 1 łyżka musztardy francuskiej Roleski, 1/2 czerwonej papryki, 1 cebula, 1 puszka pomidorów w zalewie, 1 szklanka bulionu, 1/2 łyżeczka curry, 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka majeranku, olej do smażenia.
Przygotowanie : Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Do miski wrzuć mięso mielone, dodaj ketchup, musztardę, parmezan (3 łyżki) , jajko, sól i pieprz. Ugnieć na jednolitą masę i uformuj mini pulpeciki. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż pulpeciki z dwóch stron. Ściągnij pulpety z patelni i na ten sam tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulę i paprykę. Smaż 3-4 minuty co jakiś czas mieszając. Wlej pomidory z bulionem dodaj parmezan (1 łyżka), curry i majeranek. Duś 5 minut. Wrzuć do sosu pulpeciki i ponownie duś. Dodaj śmietanę. Pulpety podawaj z makaronem.
Koniecznie zobacz inne propozycje na pulpeciki :
Pulpety w kremowym sosie pieczarkowym
Pulpeciki nadziewane mozzarellą
Pulpeciki faszerowane pieczarkami
Mm, wygląda przepysznie. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńKlasyka - nigdy sie nie znudzi i zawsze smakuje bosko!
OdpowiedzUsuńwyglada oblednie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką urzekająco pyszną prostotę (choć nie podziela zamiłowania do przyprawiania dań ketchupem :P )
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Uwielbiam takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńA zdjęcia jak zwykle cudowne :)
Robiłam niedawno podobne, mniam :)
OdpowiedzUsuńudany eksperyment :) wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńtylko co na to włoska mafia ? :) :) :)
hmmm, w liście składników masz podane pół szklanki bułki tartej, natomiast w przepisie już nic na jej temat nie ma....
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Marlena
mmmm marzenie :)
OdpowiedzUsuń