Klopsiki w sosie koperkowym
Klasyka w dobrym wydaniu.
Dietetyczne klopsiki gotowane w bulionie są najlepsze dla dzieci.
Dietetyczne klopsiki gotowane w bulionie są najlepsze dla dzieci.
Składniki : 350g mięsa mielonego indyczego, 3 ugotowane marchewki (np. z rosołu), 1 mała bułeczka namoczona w mleku, sól, pieprz, jajko.
Składniki sos koperkowy : koperek świeży, 1 łyżka mąki, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz.
Przygotowanie klopsiki : Do miski wrzuć mięso. Dodaj jajko, bułkę, pokrojoną drobno marchewkę. Uformuj pulpeciki. Gotuj w bulionie przez 10 minut.
Przygotowanie sos : Na patelni rozpuść masło. Dodaj masło i zrób zasmażkę. Wlej bulion z gotowanych pulpetów. Wymieszaj dokładnie tak aby nie powstały grudki. Zagotuj i dodaj śmietanę. Posiekaj koperek i wrzuć do sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie : Pulpety przełóż do sosu i połącz składniki. Podawaj z ryżem, ziemniakami lub makaronem.
lubię!
OdpowiedzUsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńNiewymuszone, szczere i przepyszne! Dobrze się kojarzy, chociaż dla mnie obowiązkowo z ziemniakami z wody w miejsce ryżu. Super!!!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twój blog więc nominowałam go do Versatile Blogger Award: http://kuchniapelnamagii.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html
OdpowiedzUsuńA klopsiki z marchewką i koperkiem - jak dla mnie pychota :)
Uwielbiam klopsiki w sosie koperkowym :)
OdpowiedzUsuńKurcze chyba sobie takie zrobię w przyszłym tygodniu ;) Narobiłaś mi smaka ;))
OdpowiedzUsuńMiło mi Cię poinformować, że zostałaś nominowana przeze mnie do Versatile Blogger Award. Zapraszam do mnie po więcej informacji ;)
http://nikolodkuchni.blogspot.co.uk/2012/08/the-versatile-blogger-award.html
Ja rowniez dolączam zaproszenie do Versatile Blogger Award, w szczegolnosci za te cudowne zdjecia i oczywiscie przepisy, do ktorych chetnie zagladam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://nutinkowewypieki.blogspot.com/2012/10/klopsiki-w-sosie-koperkowym.html
OdpowiedzUsuńZrobiłam . Pyyycha!
Cieszę się bardzo że mogłam Cię zainspirować i że smakowało :)
UsuńPozdrawiam serdecznie.
a co zrobić z marchewką?
OdpowiedzUsuńWitam ciepło,
UsuńMarchewkę należy drobno pokroi i wrzucić do mięska.