Strony

środa, 29 sierpnia 2012

Zawijana pizza

Zawijana pizza

Niezwykle puszysta pizza.
W trochę innej wersji.
Pyszna na kolację lub na przekąskę do ogrodu.
Dzieciaki ją uwielbiają.

Składniki : 1 szklanka ciepłej wody, 10g suszonych drożdży, 1/3 szklanki oleju, 1 łyżeczka soli, 1 jajko, 3 1/2  szklanki mąki,1 puszka pomidorów krojonych w zalewie, 100g żółtego startego sera, 100g kiełbasy chorizo,1 cebula, 1 papryczka chilli, przyprawa do pizzy, jajko do posmarowania bułeczek.

Przygotowanie : Do miski wsyp mąkę , suche drożdże i sól, wymieszaj. Dodaj ciepłą wodę, olej i jajko, połącz dokładnie składniki. Wysyp ciasto na stolnicę i dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 30 minut. Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Pomidory rozsmaruj na połowie części ciasta, posyp serem i ułóż pokrojoną cebulę, chorizo i papryczkę. Zwiń ciasto na roladę i pokrój na mniejsze części. Ułóż mini roladki obok siebie w odstępach. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp przyprawą do pizzy. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut aż bułeczki się ze złocą.
 
 

28 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda, bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny sposób na nietypowe podanie pizzy :) zachęci każdego niejadka do wcinania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój maluszek uwielbia pizze i często mu ją robię.

      Usuń
  3. Widziałam taką pizzę u Oli z bloga 2smaki. Faktycznie świetny pomysł na podanie pizzy, a Twoje nadzienie - zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ślicznie wygląda taka pizza :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z ogromną przyjemnością nominowałam Cię do Versatile Blogger Award :) Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo chętnie.
      Jutro jak znajdę chwilę czasu to uzupełnie :)
      Dziękuje i pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Bardzo mi się podoba pomysł na pizzę w takim wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja robię nieraz jak to nazwałam "ślimaczki" tylko używam ciasta francuskiego a dodatki podobne i wykonanie także pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubisz te ślimaczki robić ! Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie pozostaje mi nic innego jak powtórzyć za innymi: Oooo, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale pomysłowe!
    Nigdy nie wpadłabym na taki pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jedzeniem trzeba się bawić .

      :)

      czasami z tradycyjnego wychodzi fajna faktura :)

      Usuń
  11. A u Ciebie jak zwykle pysznie i pięknie!
    Jestem zachwycona Twoim blogiem, bo w mnóstwo w nim inspiracji!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda prześwietnie - zainspirowałaś mnie ponownie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Za dzisiejszą pizzę i za tartę z cukinią i mii bułeczki z serem... za wszystkie pysznośc, za piękne zdjęcia zapraszam Cię do Versatile Blogger Award;)

    OdpowiedzUsuń
  14. O jaka fajna! Właśnie ostatnio chodziło mi po głowie zrobienie drożdżowych ślimaczków w wersji na słono:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Tak niewiele trzeba by zmienić zwykłą pizzę w coś niezwykłego - pogratulować kreatywności! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam taki sposób podania pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  17. na jaka grubosc rozwalkowac ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ciepło,
      ciasto nie powinno byc cienkie żeby nie przerwało się podczas rolowania.
      Wydaje mi się że około 0,5cm będzie wystarczająco.

      Pozdrawiam.

      Usuń