Czekoladowe ciasteczka z pomarańczą
Składniki : 5 czubatych łyżek masła, 6 łyżek cukru, jajko, 2,5 szklanki mąki, pomarańcza, 100g gorzkiej czekolady, łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie : Z pomarańczy wyciśnij sok i obetrzyj skórkę. Masło utrzyj z jajkiem i cukrem na puszystą masę. Dodaj skórkę pomarańczy i chwilę miksuj. Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wlej do utartej masy maślanej i zmiksuj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia , wsyp do masy czekoladowej i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubość 3-4mm. Powycinaj ciasteczka. Piecz 12min w temperaturze 180 stopni. Udekoruj ciasteczka lukrem bądź czekoladą.