Kruche paszteciki z mięsem
Składniki: CIASTO : 4 szklanki mąki, 1/2 kostki margaryny, 1/4l kwaśnej gęstej śmietany, 3 dag drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru. FARSZ: 75 dag gotowanego mięsa , 1 jajko, 2 cebule, 2 łyżki tłuszczu, sól, pieprz, tymianek, lubczyk.
Przygotowanie: Mąkę posiekać z margaryną, dodać drożdże roztarte z cukrem, śmietanę i odrobinę soli. Szybko zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na około godzinę. Mięso zmielić, dodać podsmażoną na tłuszczu cebulę, jajko i przyprawy, dobrze wyrobić. Ochłodzone ciasto rozwałkować na na grubość 1 cm. Pokroić na prostokąty, na każdy nałożyć farsz i zawinąć. Upiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
Dlaczego trzeba cisto wlozyć do lodówki?
OdpowiedzUsuńpo to żeby ciasto po upieczeniu było kruche i delikatne :)
UsuńJa nie doczytałam z ta lodówka i polozyłam je w ciepłe miejsce.
UsuńPotem po fakcie doczytałam, ale były pyszne.
Nic sie nie stało.
zrobiłam i ciasto ok :)
OdpowiedzUsuń:) Zachęcam do dodania zdjęcia na tablicę fb Anyzkowa po przygotowaniu :)
UsuńMała_MI : jajek do ciasta nie trzeba?
OdpowiedzUsuńWitam. Do tego przepisu nie używam jajek. Możesz użyć ciasta np z przepisu na kapusniaczki. Pozdrawiam!
Usuń