Babcine ciasto z makiem
Składniki : ( blacha 26x24cm )
- 300g mąki,
- 200g masła,
- 1 żółtko jajka L,
- 1 łyżka śmietany,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 180g cukru.
Do miski blendera wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone masło oraz śmietanę i żółtko. Dokładnie zmiksuj składniki. Uformuj kulę i zawiń w folię. Ciasto włóż do lodówki na 1 godzinę.
Składniki nadzienie :
- 80g masła,
- 1 jajko L,
- 200g cukru pudru,
- skórka z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- 200g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g mielonego maku,
- 250ml mleka,
- kandyzowana skórka z pomarańczy.
Do miski wsyp cukier puder. Dodaj miękkie masło, aromat waniliowy i jajko. Zmiksuj dokładnie aż masa będzie puszysta. Wsyp skórką z pomarańczy.Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz makiem. Nie przerywając miksowania do puszystej masy wsyp partiami mąkę z makiem oraz wlej partiami mleko. Dokładnie połącz składniki.
Przygotowanie ciasta :
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą rozwałkuj i przełóż do blaszki. Wlej masę makową i przykryj całość drugim rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Podziurkuj widelcem. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180stopni i piecz przez 50minut.
Składniki dodatkowe :
- szklanka cukru pudru,
- sok z cytryny.
Ciasto polej lukrem.
Skoro babcine, to z pewnością przepyszne :)
OdpowiedzUsuńCzyli maku nie trzeba gotować i mielić?
OdpowiedzUsuń