Gulasz z dzika z pieczarkami
Składniki :
- 1 kg mięsa z dzika,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka jałowca,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 300g pieczarek,
- bulion,
- 2 listki laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego, ,
- olej do smażenia,
- 3 łyżki mąki,
- bulion.
Przygotowanie :
Mięso opłukaj i pokrój na
mniejsze kawałki. Oprósz mąką i podsmaż na rozgrzanej patelni z
dodatkiem oleju. Mięso przełóż do garnka. Na tej samej patelni podsmaż
pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Pod koniec wrzuć przeciśnięty przez
praskę czosnek. Całość podsmaż. Wszystko przełóż do garnka z mięsem.
Dodaj liść laurowy, jałowiec, ziele angielskie oraz rozmaryn. Wlej
bulion . Całość duś na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Pod koniec
wrzuć śliwki i gotuj jeszcze parę minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Do gulaszu wlej mąkę wymieszaną z wodą. Gotuj na wolnym ogniu aż sos lekko zgęstnieje.
Bardzo długo nie jadłam mięsa z dzika, ale wspominam jego smak bardzo dobrze...
OdpowiedzUsuńAkurat idealny czas na gulasz jest
OdpowiedzUsuń