Malinowa pychotka
Składniki ciasto : ( blaszka 28 cm x 34 cm )
- 3 szklanki mąki,
- 200g miękkiego masła,
- 6 żółtek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki cukru pudru .
Przygotowanie :
Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i cukier puder. Wrzuć pokrojone masło oraz wlej żółtka. Wyrób energicznie jednolite ciasto. Ciasto podziel na dwie równe części. Rozwałkuj pierwszą część i ułóż w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotuj bezę.
Składniki beza :
- 6 białek,
- 1 1/2 szklanki cukru pudru,
- odrobinę soli,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- płatki migdałów do posypania.
Na ciasto ułóż bezę. Posyp płatkami migdałów. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudź.
Przygotuj drugą cześć z ciasta. Postępuj tak samo jak przy pierwszej części.
Składniki masa :
- 600ml-700ml śmietanki 30%,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki żelatyny,
- 400g mrożonych malin,
- 1 opakowanie galaretki malinowej.
Żelatynę rozpuść w 1/2 szklance gorącej wody. Śmietankę wraz z cukrem pudrem ubij na sztywno. Nie przerywając miksowania wolnym strumieniem wlej żelatynę.
Galaretkę rozpuść w 1/2 szklance gorącej wody. Maliny zblenduj na gładką masę. Połącz z galaretką.
Na pierwszy blat wcześniej przygotowanego ciasta rozsmaruj pół porcji śmietany. Następnie wylej tężejącą masę malinową i rozsmaruj drugą cześć śmietany. Ułóż drugi blat ciasta z bezą. Całość włóż do lodówki na minimum 3-4 godziny.