Ciasto z rabarbarem i truskawkami
Składniki : ( blaszka 36x24cm)
- 400g mąki,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki śmietany,
- 200g miękkiego masła,
- 4 żółtka.
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj masło, żółtka oraz śmietanę. Dokładnie połącz składniki. Uformuj kulę, zwiń w folię i włóż do lodówki na 30-40 minut.
Ciasto rozwałkuj i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto włóż do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki nadzienie :
- 1 - 1,2 kg rabarbaru,
- 700-800g truskawek, ( u mnie mrożonych )
- 3/4 szklanki cukru. ( lub więcej do smaku )
Rabarbar potnij na mniejsze kawałki. Wsyp cukier i postaw na mały ogień. Duś aż rabarbar będzie miękki. Dodaj truskawki i ponownie duś około 10 minut. ( ewentualnie dosyp cukier ).
Składniki kruszonka :
- 4 łyżeczki masła,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki mąki.
Rozpuść masło. Dodaj mąkę i cukier puder. Uformuj kulę i pokrusz na okruszki.
Na podpieczony spód ciasta przełóż masę rabarbarową. Ciasto posyp kruszonka i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piecz przez 35-40 minut.
Takie ciasta są pyszne. Połączenie truskawek i rabarbaru idealne :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto <3 Poproszę o kawałeczek :D
OdpowiedzUsuńuuuu... a ja właśnie czekam, az dorwe gdzies rabarbar :D
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńIdealne wiosenne ciasto, ach! :)
OdpowiedzUsuńtrafiłam tu przez przypadek za pomocą tegoż linka: http://stylowi.pl/24224504 i jestem totalnie zauroczona!
OdpowiedzUsuńprzepiękne fotografie jedzenia, pomysłowe przepisy... strasznie zgłodniałam!
na pewno zostanę stałą bywalczynią!
dziękuję!
Tym ciastem przypomniałaś mi moje ukochane kruche z rabarbarem i dżemem truskawkowym:) .....
OdpowiedzUsuń