Puszyste kotlety pożarskie
Składniki :
- 500g fileta z kurczaka,
- 1/2 bułki namoczonej w mleku,
- 2 jajka,
- 1 łyżka majonezu,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.
Mięso oczyść i zmiel w maszynce. Dodaj żółtka, majonez i przyprawy. Połącz składniki. Dodaj białka ubite na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj składniki. W dłoni uformuj kotleciki i obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron.
Moja babcia nam zawsze takie robiła. Mniam :-)
OdpowiedzUsuńMoja babcia nam zawsze takie robiła. Mniam :-)
OdpowiedzUsuńU nas na Litwie, kotlety Pożarskie są trochę inne. Są robione tak samo jak i te, przedstawione przez Cię, ale panieruje się je w pokrojonym w kostkę czerstwym chlebie :) Ale smakiem chyba będą bardzo podobne :D
OdpowiedzUsuń