Domowe pierogi ruskie
Nie znam osoby co nie lubi domowych pierogów ruskich.
Klasyka w najlepszym wydaniu !
Składniki nadzienie : 500g ugotowanych ziemniaków, 250g twarogu, 2 cebule, sól, pieprz, 2 łyżki masła.
Przygotowanie nadzienia : Cebulę podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Ser i ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj cebulę. Wymieszaj składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Składniki ciasto : 3 szklanki mąki, 1 szklanka ciepłej wody, 1,5 łyżki ciepłego
stopionego masła.
Przygotowanie
: Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z
masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj
ściereczką i odstaw na 30-50 minut. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą
szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w
osolonej wodzie przez 5 minut.
Koniecznie zobacz inne przepisy na pierogi :
za samo zdjęcie nagroda jak nic!!!
OdpowiedzUsuńmoje ulubione pierogi, pycha:)
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze:-) a jeszcze kiedy są robione przez mamę to tonę mogłabym zjeść. Twoje wyglądają tak apetycznie,że aż mi ślinka cieknie:-)
OdpowiedzUsuńja znam osobę, która nie lubi ruskich- mój chłopak :( dlatego zawsze dużo robię więcej ruskich dla siebie, a dla niego pierogi na słodko ;)
OdpowiedzUsuńTez nie znam osoby,która nie lubi ruskich :) ja do farszu dodaję jeszcze serka topionego-polecam :)
OdpowiedzUsuńRuskie pierożki są pyszne. Zachciało mi się jednego:)
OdpowiedzUsuńIle sztuk wychodzi z tych proporcji ?
OdpowiedzUsuńWitam ciepło,
UsuńCiężko powiedziec ile szt bo wszystko zależy od wielkości :)
Ale spokojnie na 4 porcje starczy.
Życzę smacznego i pozdrawiam, Ewelina
Pierożki moje ulubione, mam podobny przepis
OdpowiedzUsuń