Kremówka na croissantach
Składniki :
- 8 szt rogalików croissant,
- ulubiony likier, ( u nas karmelowy)
- 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40g)
- 1/4 szklanki cukru,
- 800ml mleka,
- 200g miękkiego masła,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie :
Do garnka wlej 600ml mleka. Wsyp cukier i zagotuj. Do pozostałej części mleka wsyp budynie i dokładnie wymieszaj. Wymieszany budyń wlej do gotującego mleka. Cały czas mieszaj aż budyń zgęstnieje i stanie się aksamitny. Ściągnij z ognia i przykryj folią. Budyń pozostaw do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzyj na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami budyń.
Rogaliki przekrój na pół. Dno foremki wyłóż spodami z croissantów i posmaruj ulubionym likierem. Rozsmaruj masę budyniową. Na górze ciasta ułóż górną część rogalików. Całość posyp cukrem pudrem i włóż ciasto do lodówki na minimum 2-3 godziny.
Ciasto kremówkę robię dość często, pomimo że jest dosć ciężkie to bardzo je lubię oraz jak mam ochotę to w weekendy piekę.
OdpowiedzUsuńNigdy jednak nie widziałam wersji na croissantach. Nigdy bym nie pomyślała o tym aby tak zrobić kremówkę, ale z przepisu wynika, ze nie jest to takie trudne :)
Tak więc postaram się na dniach przygotować :)
Mniam! Koniecznie muszę spróbować, bo brzmi super :D
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę super!
OdpowiedzUsuńO mniam! Aż mi się skojarzyły włoskie brioche z delikatnym kremem w środku! Słodkość marzenie i nigdzie w PL nie mogę znaleźć czegoś podobnego. Może skuszę się na taką próbę :D
OdpowiedzUsuń