Krem z czosnku i białych warzyw z kulkami
z kaszy jęczmiennej i szpinaku
Pyszna i rozgrzewająca zupa krem z czosnku i białych warzyw - świetnie sprawdzi się w zimowe dni. Dodatek zielonych kulek z kaszy jęczmiennej sprawia, że zupa jest sycącą. Pesto dopełnia smak nadając wyjątkowego charakteru! 100% inspiracji naturą - doprawione jedyną swoją w swoim rodzaju Vegetą Natur https://www.vegeta.pl/pl/.
Składniki zupa :
- 4 ząbki czosnku,
- 3 ziemniaki,
- 1/2 selera,
- 2 pietruszki,
- 1 łyżka masła,
- pieprz,
- 1 kostka bulionu rosół drobiowy Vegeta Natur.
Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozpuść masło i podsmaż warzywa. Wlej wodę i wrzuć bulion drobiowy Vegeta Natur. Gotuj na wolnym ogniu 15-20 min aż warzywa będą miękkie. Całość zblenduj na gładki krem. Dopraw pieprzem.
Składniki pesto :
- 2 garście szpinaku świeżego,
- 1 garść natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka przyprawy Vegeta Natur,
- pieprz,
- garść startego parmezanu,
- 2 łyżki prażonego słonecznika,
- 3/4 szklanki oleju.
Do blendera włóż liście szpinaku i natkę pietruszki. Dodaj czosnek, słonecznik, parmezan i olej. Wsyp przyprawę Vegeta Natur oraz pieprz. Dokładnie zmiksuj.
Składniki zielone kulki z kaszy:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej, ( drobnej )
- 150g mrożonego szpinaku rozdrobnionego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka przyprawy Vegeta Natur,
- pieprz,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
- olej do smażenia,
- 1 jajko.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż chwilę. Dodaj szpinak i całość duś na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Wsyp kaszę i wymieszaj całość. Ściągnij z ognia i pozostaw do ostudzenia. Dodaj jajko oraz bułkę tartą. Wsyp przyprawę Vegeta Natur i pieprz. Wymieszaj. W dłoniach uformuj niewielkie pulpeciki. Obtocz w płatkach owsianych. Smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Gorącą zupę podawaj z zielonymi kulkami z kaszy oraz pesto.