Świąteczny strudel jabłkowy
Składniki :
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 800g jabłek,
- 100g rodzynek,
- 2-3 łyżki cukru,
- sok z 1/2 cytryny,
- cynamon,
- 2 goździki,
- 2 łyżki kaszy manny,
- 1 rozbełtane jajko,
- cukier puder.
Rodzynki przesyp do miseczki i zalej wodą. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do garnka. Wlej sok z cytryny. Wsyp cukier i odsączone rodzynki. Dodaj cynamon i goździki. Przykryj garnek i duś na wolnym ogniu aż jabłka będą miękkie. Wsyp kaszę i odstaw do ostygnięcia. Rozwiń ciasto francuskie. Poziomo ułóż farsz i zwiń w roladę. Koniec ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem i zlep. Roladę natnij u góry i posmaruj jajkiem. Włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piecz przez 30 minut.Gorącą roladę posyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz