Czekoladowe ciasto z kokosową kratką
( Blaszka 28cm x 25 cm )
- 8 jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 kopiaste łyżki kakao,
- 1 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki oleju rzepakowego.
Przygotowanie biszkopt :
Białka
ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując.
Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej olej. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej
papierem do pieczenia.
Składniki kratka kokosowa :
- 2 białka,
- 40g masła,
- 80g cukru pudru,
- 100g wiórek kokosowych,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- drobno posiekane orzechy arachidowe.
Przygotowanie kratki kokosowej :
Rozpuść masło. Wsyp cukier puder i wymieszaj. Dodaj wiórki kokosowe i połącz składniki. Ostudź. Białka wraz z solą ubij na sztywną pianę. Wsyp mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj. Wiórki kokosowe przesyp do białek i bardzo delikatnie wymieszaj. Kokosową piankę przełóż do rękawa cukierniczego i na górze ciasta narysuj kratkę. Całość posyp orzechami.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w
temperaturze 180 stopni.
Składniki masa :
- 400ml śmietanki 30%, ( schłodzona )
- 200 serka mascarpone, (schłodzony )
- skórka z 1 cytryny,
Przygotowanie masy :
Śmietankę
wraz z skórką z cytryny ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj
partiami serek mascarpone. Delikatnie połącz składniki.
Przetnij ciasto na dwie części. Pierwszą posmaruj masą śmietanową i połóż drugą warstwę ciasta. Delikatnie ugnieć. Całość włóż do lodówki na 2 godziny.
Jeśli ciasto wyrośnie zbyt mocno można dolną warstwę przyciąć wtedy ciasto nie będzie bardzo wysokie.
Ciekawe połączenie smaków. Krajanka wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńDzisiaj buszując po blogach trafiam na same pyszne ciasta!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńWygląda super! Może jakiś przepis na ciasto z wykorzystaniem innej mąki niż pszenna? Będę zaglądać ;)
OdpowiedzUsuń