Sernik gotowany
Składniki :
- 1 kg sera na twaróg,
- 4 jajka L,
- 200g masła,
- 1 szklanka cukru,
- aromat waniliowy,
- 2 budynie waniliowe bez cukru,
- 200ml mleka,
- 400g herbatników,
- 1 puszka masy kajmakowej 500g,
- posypka - orzeszki arachidowe.
Do garnka wrzuć masło i wsyp cukier. Delikatnie podgrzej aż masło się rozpuści. Dodaj twaróg oraz wbij jajka. Cały czas mieszaj aż całość się zagotuje - możesz użyć miksera. Budynie wymieszaj w mleku i wlej do masy serowej.Gotuj na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno ułóż warstwę herbatników i wlej 1/3 masy serowej. Czynność powtarzaj dwukrotnie. Na górze ułóż ostatnią warstwę herbatników. Puszkę kajmaku włóż do gorącej wody i gotuj 10minut aż stanie się płynna. Wylej masę krówkową na sernik i posyp orzeszkami. Całość włóż do lodówki na minimum 4 godziny.
wygląda przepysznie, wspaniale <3
OdpowiedzUsuńRobiłam podobny,wyszedł przepyszny:)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny :) No i te orzeszki mniam :)
OdpowiedzUsuńUwierzysz, że jeszcze nigdy nie robiłam gotowanego sernika...? Koniecznie muszę to nadrobić! :)
OdpowiedzUsuńZnalazłam przepis w książce :-)
OdpowiedzUsuńProszę o radę, jaki rozmiar blaszki? Zawsze mam z tym problem :-) Pozdrawiam serdecznie i życzę radosnych świąt :-)
blaszka 26cmx30cm
UsuńWesołych Świąt !