Ciemne ciasto z kakaową masą
Składniki biszkopt : ( blacha 24 cm x 24 cm )
- 7 jajek L,
- 1 kopiasta szklanka mąki,
- 2 łyżki kakao,
- 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie biszkoptu :
Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki masa kakaowa :
- 250g miękkiego masła,
- 4 szklanki cukru pudru,
- 1 szklanka kakao,
- 8-10 łyżek mleka ( temperatura pokojowa).
Masło i cukier puder ubij mikserem na puszystą masę. Wsyp kakao i wlej mleko. Zmiksuj na gładką masę.
Składniki polewa :
- 150g cukru pudru,
- 2 łyżki kakao,
- gorąca woda.
Do miski wsyp kakao oraz cukier puder. Wlej niewielką ilość gorącej wody. Wymieszaj energicznie.
Składniki bita śmietana :
- 150 ml śmietanki 30%,
- 1 opakowanie śmietan - fix.
Śmietanę ubij wraz z śmietan - fixem na sztywno.
Przygotowanie ciasta :
Ostudzony biszkopt podziel na 3 części. Do formy w której piekł się biszkopt włóż papier do pieczenia i pierwszy kawałek ciasta. Posmaruj 1/2 części masy kawowej. Następnie połóż kolejny biszkopt i powtórz czynność. Ciasto przykryj ostatnim kawałkiem biszkoptu i posmaruj masą kakaową. Zrób za pomocą dekoratora paski z bitej śmietany. Ciasto włóż do lodówki na minimum 2-3 godziny.
Bardzo eleganckie ciacho :)
OdpowiedzUsuń