Ziemniaczane racuszki
Składniki :
- 1 kg ziemniaków,
- 1 jajko L,
- 1 szklanka mąki,
- sól,
- olej do smażenia.
Przygotowanie :
Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w "mundurkach". Odcedź i poczekaj aż ostygną. Ziemniaki obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko oraz wsyp sól i pieprz. W dłoniach uformuj niewielkie placuszki i obtocz w mące. Racuszki smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron.
Mmmm uwielbiam racuszki:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńdo "farszu" dodałbym jeszcze drobno posiekaną szynkę dojrzewającą ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiamy szynkę ! Wykorzystamy pomysł w najbliższym czasie :)
UsuńPozdrawiam !