Puszyste ptysie
z gorzką czekoladą
Puszyste złote kuleczki.
Można je podjadać bez nadzienia bo połączenie ciasta z gorzką czekoladą jest tak genialne,
że nic więcej do szczęścia nie potrzeba.
Ale są zwolennicy nadziewania ptysia bitą śmietaną czy kremem budyniowym.
W każdej odsłonie są pokusą.
Składniki : 250ml wody, 90g masła, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, szklanka mąki, 3 jajka, 1/2 szklanki pokrojonej czekolady w drobną kostkę.
Przygotowanie : Do rondelka wlać wodę i wrzucić pokrojone w kostkę masło. Postawić na ogniu i doprowadzić do bardzo lekkiego wrzenia. Wyłączyć ogień i wsypać mąkę, całość wymieszać drewnianą łyżka aż masa będzie jednolita. Odstawić do ostygnięcia. Wbić jajka pojedynczo, za każdym razem miksując. Wsypać pokrojoną drobno czekoladę i bardzo delikatnie połączyć składniki. Uformować niewielkie kuleczki na papierze do pieczenia. piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15-20 minut ( w zależności od wielkości ptysi).
oszałamiające zdjęcia!
OdpowiedzUsuńaż się ptysie proszą, aby po nie sięgać... bez końca!
obłędna propozycja.
Najpiękniejsze ptysie świata! Pyszne cudaki!
OdpowiedzUsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńrobią wrażenie - zdecydowanie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję że będą smakowac. U mnie w domu najszybciej rozchodzą się suche :)
UsuńAż mnie scisło w żołądku :)
OdpowiedzUsuńMM lecę po czekoladę i heja ;)
OdpowiedzUsuńBardzo kuszące zdjęcia, śliczna paterka i ptysie - na pewno bardzo smaczne :-)
OdpowiedzUsuńDziekuje, oj bardzo smaczne:)
Usuńto ja porywam i podjadam ;) pyszne fotki :D
OdpowiedzUsuńależ to rozpusta! mniam.
OdpowiedzUsuńNa ptysie mam ochotę! Pięknie wyglądają, tak niesamowicie apatycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuje :) i zapraszam
Usuńpewnie się powtórzę, ale bardzo apetyczne zdjęcia
OdpowiedzUsuńCudowne :D
OdpowiedzUsuńMyślałam ostatnio o pieczeniu ptysiów, fajnie że trafiłam na ten przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię domowe ptysie, ale co tam ptysie, same zdjęcia już powalają!:)
OdpowiedzUsuń