American Pie z truskawkami
American Pie czyli ciasto z owocami z charakterystyczną kratką.
Uwielbiam je robić ze śliwkami czy brzoskwiniami.
To ciasto idealne nadaje się na letnie wieczory.
Składniki : 2 1/2 szklanki mąki, 3 łyżki cukru, szczypta soli, 100g miękkiego masła, 1/2 szklanki zimnej wody, 300g truskawek, 2 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie : Do miski wrzucić mąkę, cukier, sól i masło. Połączyć składniki i stopniowo wlewać wodę, cały czas ucierając ciasto. Połączyć składniki tak, aby ciasto było jednolite. Uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Truskawki opłukać, pokroić w kostkę i ułożyć na ręczniku papierowym. Odciąć kawałek na paseczki u góry ciasta. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę wcześniej wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Ułożyć truskawki posypać cukrem pudrem i z pozostawionego ciasta wyciąć paseczki. Ułożyć kratkę na wierzchu. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-45 minut.
Jak to pięknie wygląda...
OdpowiedzUsuńsuper sprawaa ;]
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaku!:)
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania :P
Usuńwygląda świetnie! :) jak dużą masz tę formę w której to piekłaś? :)
OdpowiedzUsuńz ciasta wyszły mi 3 małe formy an tarte z Ikei.
Usuńgenialnie wygląda:) pycha
OdpowiedzUsuńWOW! jaki cudowny przepis! Przepis zapisany!
OdpowiedzUsuńExtra ciacho!
OdpowiedzUsuńdużo dodałaś cukru do truskawek, żeby nie były one zbyt kwaśne?
OdpowiedzUsuńosobiście wole mniej dodać cukru, nie przeszkadza mi kwaskowatość truskawek, jeśli wg Ciebie to za mało 2 łyżki cukru pudru to możesz dodać więcej. Pozdrawiam :)
UsuńA jaka to ma być blacha? taka zwykła, czy typowo do tartej?
OdpowiedzUsuńVerу nicе blog post. Ι certаinly love this website.
OdpowiedzUsuńKeeρ writing!
Cheсk out my weblog :: buy Ephedrine hcl 30mg
Czy surowe ciasto można przechowywać w lodówce przez kilka dni?
OdpowiedzUsuńOczywiście tylko owin w folię. Pozdrawiam
UsuńOczywiście tylko owin w folię. Pozdrawiam
Usuń