Dzisiaj chciałabym zaproponować wam ciasto jogurtowe z mąki ryżowej. Ta ostatnia jest ciekawą alternatywa dla tych, którzy cenią sobie dietę bezglutenową. Ponad to jest bogata w składniki odżywcze i jest lekkostrawna.
A zrobione z niej ciasto jogurtowe? Mmm.. spróbujcie sami.
A zrobione z niej ciasto jogurtowe? Mmm.. spróbujcie sami.
Składniki: 300g mąki ryżowej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 300g jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 150g cukru, 1/2 szklanki oleju, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 brzoskwinie z puszki.
Przygotowanie : Przesiewamy mąkę ryżową oraz ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, cukier, olej, jogurt, cukier waniliowy - wszystko dokładnie miksujemy. Wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy brzoskwinie pocięte w paseczki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.
Robiłam je już kolejny raz, bardzo mi posmakowało :)
OdpowiedzUsuńmozna uzyc innej maki niz ryzowa?
OdpowiedzUsuńOczywiście, Możesz użyc zwykłej mąki pszennej
UsuńPozdrawiam cieło,
Moje ciasto sie tak nie przypieklo jak twoje wyszło całe białe .W pierwszym dniu było ok ale na drugi dzień suche jak wior:-( Co zrobiłam źle? Bierzesz z termoobiegiem czy bez?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam miało być czy pieczesz na termoobiegu? Moje było bialutkie.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
UsuńBardzo żadko pieke ciasta czy ciasteczka z temoobiegiem. Może zapomniałaś dodać jakiegoś składnika ? jak było suche to może ominełaś olej.
Cięzko mi powiedzieć co mogło się stac . robiłam to ciasto pare razy i z różnymi owocami i kakao i zawsze było dobre :)
Ja piekłam na termoobiegu i wyszło piękne.
OdpowiedzUsuńUpieķłam dzisiaj. Dla mnie rewelacja, dla glutenowych domowników troszkę suche.
OdpowiedzUsuńA mozna zamiast jogurtu kefir dac?
OdpowiedzUsuńOczywiście
UsuńRobiłam dziś, ale mi tak ładnie nie wyrosło:(
OdpowiedzUsuńCo mogłam zrobić nie tak? Chyba nie ma znaczenia, że brzoskwinie były świeże, a nie z puszki.
Zrobię to ciasto kiedyś jeszcze raz, ale dam borówki amerykańskie.
Nagrzej dobrze piekarnik i nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia :-) pozdrawiam!
UsuńNagrzej dobrze piekarnik i nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia :-) pozdrawiam!
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńw jakiej wielkości formie należy upiec to ciasto?
Pozdrawiam
Kachaj
Firm 24x26cm. Pozdrawiam
UsuńJak długo po upieczeniu ciasto będzie wyglądało świeżo i nie nie będzie suche? ( Potrzebuje przygotować je na impreze ale boję się że do tego czasu może już nie smakować dobrze)
OdpowiedzUsuń