Mini Pavlova
Pyszna Mini Pavlova, to propozycja dla tych, którzy uwielbiają niebanalną słodycz zaklęta w lekkiej bezie, otuloną pyszną bitą śmietaną. Charakteru temu wykwintnemu deserowi dają wieńczące je świeże truskawki, które swym aromatem kusza już z daleka.
Składniki : 4 białka, szklanka cukru, łyżka mąki ziemniaczanej, garść posiekanych pistacji, 200ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 30 dag truskawek.
Przygotowanie : Ubijamy białka na sztywną pianę. Partiami dodajemy cukier ciągle miksując tak długo aż masa będzie perłowa. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pistacje, dokładnie łączymy składniki. Na blasze rozkładamy pergamin i dużą łyżką rozkładamy pianę wielkości krążków. Bezy wkładamy do nagrzanego piekarnika do 120 stopni przez 1 godz i 15 minut. Śmietanę ubij na sztywno dodając cukier puder. Przed podaniem układamy na bezach bitą śmietanę i truskawki.
Jeszcze nigdy nie robiłam, nie wiem dlaczego... Takie mini kuszą na całego! Dziękuję za inspirację!
OdpowiedzUsuńUwielbiam, takze w wersji mini :) Robilam ostatnio z malinami, tez byly pyszne, choc jak dla mnie nic nie przebija truskawek.
OdpowiedzUsuńbeza i truskawki..to lubię:)
OdpowiedzUsuńmałe kusicielki :)
OdpowiedzUsuń