Ciasto truskawkowe
( sernik na zimno )
Składniki biszkopt: ( blaszka : 24 cm x 24 cm )
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 4 kopiate łyżki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie biszkopt :
Białka ubij na sztywno. Nie przerywając miksowania dodaj partiami żółtka i cukier. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz składniki. Wlej ciasto do formy. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki masa truskawkowa :
- 700g sera na twaróg mielonego (w temperaturze pokojowej),
- 3 łyżki żelatyny,
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej,
- 300g-400g świeżych truskawek ( do masy ),
- truskawki świeże na wierzch ciasta.
Przygotowanie cista :
Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wody, ostudź.
Truskawki zmiksuj na mus i połącz z serem.
Do masy serowo-truskawkowej wolnym strumieniem wlej żelatynę.
Dokładnie połącz składniki.
Biszkopt pokrój na paski. Ułóż co drugi w blaszce. W puste miejsce wlej masę. Resztę masy wysmaruj na górę ciasta. Na górze ułóż obok siebie truskawki przekrojone na pół. Włóż do lodówki.
Galaretkę przygotuj zgodnie w instrukcją na opakowaniu. Ostudź i przelej tężejącą na ciasto. Całość włóż ponownie do lodówki na 2-3 godziny.
kocham takie serniczki:*
OdpowiedzUsuńTakie serniki są najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńIdealne czerwcowe ciasto :)
OdpowiedzUsuń