Mini pancakes
waniliowo-kakaowe
Składniki :
- 2 jajka L,
- 1 szklanka kefiru,
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 łyżka cukru z wanilią,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao z cukrem,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Przygotuj butelkę z dzióbkiem.
Białka ubij na sztywną pianę. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier z wanilią. Wymieszaj. Dodaj kefir i żółtka. Zmiksuj całość. Dodaj białka i delikatnie wymieszaj całość.
Połowę porcji ciasta przelej do butelki z dzióbkiem. Patelnię rozgrzej z niewielką ilością oleju ( najlepiej rozetrzyj za pomocą ręcznika papierowego ). Niewielkie porcje smaż na patelni z dwóch stron. Do drugiej porcji ciasta wsyp kakao. Wymieszaj. Ciasto ponownie przelej do butelki i smaż malutkie placuszki.
Ostatnio instagram jest pełen takich mini pankejków i zastanawiałam się, jak się je robi - czy jest jakiś opiekacz czy foremka na patelnie, a tu proszę - wystarczy butelka z dzióbkiem :D
OdpowiedzUsuń