Zupa krem z buraków z wędzoną śliwką
i pieczonymi pierogami
i pieczonymi pierogami
Święta, to wspaniały czas na który czekamy cały rok. To taki dodatkowy
urlop, wypełniony szczęściem, spokojem i spotkaniami z rodziną.
Jest to jedyny okres w roku w którym nikt Ci nie wypomni, że jesz czegoś za dużo lub ćwiczysz mniej a wyrzuty sumienia, chowają się gdzieś głęboko za pysznymi potrawami, które czekają na Ciebie.
Co jednak stoi na przeszkodzie aby coś zmienić i drobnym kosztem sprawić, aby jednak było bardziej zdrowo a jednak wciąż tak samo pysznie? Absolutnie nic.
Jest dużo możliwości, aby dania przygotować w ten sposób, by zachowały swój urok a jednocześnie były bardziej optymalne dla naszego organizmu - aby po prostu były zdrowsze.
Niektóre składniki z powodzeniem można wymienić na ich zdrowsze wersje,
Jest to jedyny okres w roku w którym nikt Ci nie wypomni, że jesz czegoś za dużo lub ćwiczysz mniej a wyrzuty sumienia, chowają się gdzieś głęboko za pysznymi potrawami, które czekają na Ciebie.
Co jednak stoi na przeszkodzie aby coś zmienić i drobnym kosztem sprawić, aby jednak było bardziej zdrowo a jednak wciąż tak samo pysznie? Absolutnie nic.
Jest dużo możliwości, aby dania przygotować w ten sposób, by zachowały swój urok a jednocześnie były bardziej optymalne dla naszego organizmu - aby po prostu były zdrowsze.
Niektóre składniki z powodzeniem można wymienić na ich zdrowsze wersje,
zachowując smak.
Aby udowodnić, że to nic trudnego wraz z Optimą zaprezentuję Wam moją odsłonę popularnego dania którym jest zupa krem z buraków z wędzoną śliwką i pieczonymi pierogami .
Aby udowodnić, że to nic trudnego wraz z Optimą zaprezentuję Wam moją odsłonę popularnego dania którym jest zupa krem z buraków z wędzoną śliwką i pieczonymi pierogami .
Zapraszam na stronę Optymalne Święta z Optimą znajdziecie tam inspiracje na optymalne potrawy świąteczne !
Składniki zupa krem:
- 1 kg buraków,
- 2 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- bulion,
- sól,
- pieprz,
- ziele angielskie,
- listek laurowy,
- 1 łyżka Optima Omega 3,
- 2 wędzone śliwki.
Warzywa obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej Optima Omega 3 i wrzuć pokrojone warzywa. Smaż chwilę.Wlej bulion. Wrzuć śliwki, listek laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu 30 minut.Dopraw solą i pieprzem. Wyciągnij śliwki i całość zlenduj.
Składniki pieczone pierogi :
- 500g mąki,
- 7g drożdży instant,
- 2 jajka ( w temperaturze pokojowej)
- 3 łyżki Optima Omega 3, ( w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczka kurkumy,
- 200ml mlek,
- 1 roztrzepane jajko, ( do posmarowania pierogów )
- pestki dyni.
Mleko podgrzej. Do miski wsyp przesianą mąkę. Dodaj drożdże,kurkumę, cukier i sól. Wbij jajka i wlej ciepłe mleko. Wrzuć Optima Omega 3Wyrób jednolite ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 60minut.
Składniki farsz :
- 1/2 szklanki suszonych grzybów ( podgrzybki ),
- 700g pieczarek,
- 1 łyżka Optima Omega 3,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 natka pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie :
Suszone grzyby zalej wrzątkiem. Pozostaw 30min aż bedą miękkie. Posiekaj. Na patelni rozgrzej Optima Omega 3. Dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż chwilę. Pieczarki oraz namoczone podgrzybki dobro posiekaj( w temperaturze pokojowej )Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Ciasto rozwałkuj. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierogi. Posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp ziarnami dyni. Całość włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 30minut.
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy krem, które są bardzo pożywne i smaczne. W domu przygotowuję je najczęściej przy użyciu miksera kuchennego - https://duka.com/pl/agd/miksery. Urządzenie pozwala mi szybko zmiksować potrawę na gorąco, bezpośrednio w garnku. Takie rozwiązanie jest bardzo wygodne i znacznie skraca czas przygotowania takich zup.
OdpowiedzUsuń