Rolada z karpia z kaszą owsianą i bakaliami
Rolada z karpia to świetna alternatywa dla świątecznej ryby. Pyszny farsz z bakaliami i przyprawą do piernika sprawia że ryba jest bardzo aromatyczna a zarazem bardzo zdrowa !
Składniki :
- 3 filety z karpia,
- 1 szklanka kaszy owsianej,
- 3 śliwki suszone,
- garść rodzynek,
- garść orzechów włoskich,
- 2 łyżki miodu,
- olej Smeco rzepakowy z Wielkopolski,
- sól,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika.
Kaszę zalej wodą i gotuj 10 minut. Do kaszy wsyp pokrojone bakalie i gotuj całość 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia. Na patelni rozgrzej miód i wsyp kaszę z bakaliami. Dodaj przyprawę do piernika. Wymieszaj całość. Rybę posyp solą. Na środku każdego fileta ułóż farsz. Zwiń w roladkę i zawiąż sznurkiem. Na patelni rozgrzej olej. Smaż roladki z ryby z każdej strony. Przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Piecz przez 10 minut. Z rybnych roladek ściągnij sznurek i pokrój na plasterki.
Składniki sos z grzybów suszonych :
- 50g suszonych grzybów ( podgrzybki ),
- 1 łyżka oleju rzepakowego SemCo,
- sól,
- pieprz,
- cebula,
- 2 łyżki śmietany 30%.
Grzyby przełóż do rondelka i zalej około 2 szklankami gorącej wody. Ostaw na 15 minut. Całość zagotuj. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Ugotowane grzyby wyciągnij z wywaru i pokrój. Przełóż do cebuli i chwilę całość smaż. Cebulę i grzyby przełóż do grzybowego bulionu. Wlej śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj całość parę minut.
Uwielbiam karpia i uwielbiam roladę!
OdpowiedzUsuńSuper przepis dla mnie, zapisany i w kolejce do zrobienia :)
Pozdrawiam!