Śniadaniowe ciasto drożdżowe
z masą pierniczkową
Składniki : ( blacha 24 cm x 24 cm )
- 2 szklanki mąki,
- 2 płaskie łyżeczki drożdży instant,
- 120ml ciepłego mleka,
- 100g stopionego masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 opakowanie ``serca piernikowe`` Kopernik,
- 3 łyżki powideł śliwkowych,
- rum lub inny alkohol ( ewentualnie ).
Do miski wlej mleko. Wsyp drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Do zaczynu wlej masło. Wsyp resztę cukru i mąkę. Mikserem zmiksuj całość. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj całość ściereczką.
Do miski blendera przełóż pierniczki. Dodaj powidła. Zmiksuj. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj niewielką ilość rumu lub dowolnego alkoholu.
Rozsmaruj masę za pomocą łyżeczki na cieście.
Składniki kruszonka :
- 4 łyżeczki masła,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki mąki.
Rozpuść masło. Dodaj mąkę i cukier puder. Uformuj kulę i pokrusz na okruszki.
Ciasto posyp kruszonką. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Włóż ciasto i piecz przez 35 minut.
Ciekawy pomysł, musiało być niesamowicie aromatyczne :)
OdpowiedzUsuń